Guvernanții au anunțat, miercuri, o creștere semnificativă a pensiilor odată cu trecerea în noul an. Astfel, punctul de referință va avea o majorare aptă să le asigure un trai decent seniorilor, acoperind inflația, asigură decidenții. Pensia minima garantată va crește la rândul său.
Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile românilor vor avea o creștere semnificativă, Majorarea vine ca urmare a majorării punctului de referință cu 12,1%, care va ajunge la valoarea de 91 de lei. Ministerul Muncii a făcut acest anunț miercuri, precizând că e vorba de o creștere ce va depăși rata inflației.
La rândul lor, pensionarii care primesc indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor beneficia de o majorare de 10,4%. Acest lucru se va traduce printr-o indemnizație socială de 1.415 lei anul viitor. Iată doar una dintre măsurile din cadrul reformei pensiilor. Adoptată anul trecut, aceasta vizează crearea stabilității și echității în sistemul public de pensii.
„De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (#VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.
Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale, și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
CITEȘTE ȘI: Dezastru pentru pensionarii din România cărora nu le mai este recunoscut stagiul complet de cotizare. Vestea este o adevărată lovitură pentru mulți seniori
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pe 20 noiembrie s-a împlinit un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Implementarea acestei legi a însemnat cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din țara noastră.
Datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR. Astfel, „a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor", a mai transmis ministerul Muncii.
Noua lege specifică, de asemenea, momentul în care se fac majorările, introducând garanția că pensiile vor crește anual în luna ianuarie.
CITEȘTE ȘI: Două pensii în decembrie pentru mai mulți români. Experimentul de care ar putea să beneficieze o parte din pensionarii din țara noastră