Domeniul IT este unul dintre cele mai bănoase din România, dar a ajuns în acest punct și pentru că a beneficiat, vreme de ani buni, de scutirea de la anumite taxe și impozite. Din ianuarie 2025, Guvernul a decis să le ia beneficiile și să le acorde același tratament pe care îl au și celelalte meserii. Urmările au fost prezise de specialiști, autoritățile nu au luat atitudine. Se văd deja primele consecințe la o mare firmă din Cluj Napoca.
În urmă cu o săptămână, compania de soluții software Wolters Kluwer a decis să renunțe la o parte din angajații săi, „ca răspuns la evoluția condițiilor pieței”. Circa 2% din lucrători rămân fără locuri de muncă și acuză, unii dintre ei, că au fost anunțați de pe o zi pe alta și nu primesc compensații.
Vestea vine în condițiile în care în urmă cu câteva luni, aceeași corporație renunța la colaboratori care aveau PFA sau SRL. Bonus: în luna februarie ar veni un nou val de concedieri, conform spuselor lui Doru Șupeală:
„Desființarea posturilor nu se consideră concediere colectivă și nu trebuie notificată la ITM, în cazul în care sunt afectați de această decizie simultan sub 30 de angajați în companiile care au peste 300 de angajați sau sub 10% din numărul total de angajați, dacă firma este mai mică. Probabil din cauza acestor limite legale concedierea prin desființarea posturilor se face în mai multe tranșe lunare, pentru a evita intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă”, a transmis el, potrivit Economedia.
Inclusiv un angajat care avea 23 de ani vechime acuză că i s-a spus, din februarie, să-și caute alt loc de muncă. Pe de altă parte, i s-au dat 4 salarii compensatorii, destul de bine pentru industria IT.
CITEȘTE ȘI: Soțul Laurei Vicol, fosta PSD-istă care și-a dat demisia în scandalul imobiliar, executat silit. Vladimir Ciorbă își pierde afacerea din Constanța
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit unui comunicat transmise de companie, la cererea sursei citate anterior, a fost nevoie de o astfel de măsură, ca răspuns la evoluția pieței. Din moment ce nu mai sunt acordate facilități pentru cei din domeniu IT, ar putea fi doar începutul. Firmele mari din străinătate veniseră aici, impulsionate de ajutorul statului, dar acum, ar putea chiar să plece.
„În cadrul Wolters Kluwer, angajații sunt o componentă esențială a succesului și astfel de decizii nu sunt luate niciodată cu ușurință. Ca răspuns la evoluția condițiilor pieței și a nevoilor clienților, suntem uneori nevoiți să facem alegeri dificile pentru a ajusta anumite arii de expertiză în vederea mai bunei alinieri cu obiectivele noastre strategice pe termen lung. Suntem recunoscători pentru contribuțiile celor afectați și le oferim resurse și sprijin pentru a-i ajuta în următorii pași, în conformitate cu toate legile aplicabile”, arată compania de IT.
CITEȘTE ȘI: Salariul peste medie pe care Profi îl dă pentru un casier din București. Este nevoie urgentă de un angajat nou