După 20 de ani petrecuți în Italia, o familie de români cu spirit antreprenorial a avut o idee inspirată, creând un colț feeric chiar în propria țară. Inițiativa lor este foarte apreciată de turiști, dar și de comunitatea locală.
Acum 20 de ani, familia Bârsan din localitatea Motru Sec (județul Gorj), a plecat în Italia cu un obiectiv precis: să își construiască o casă în comuna natală, care să le poată oferi și un trai decent. După mulți ani de muncă în străinătate, această năzuință s-a concretizat și în realitate.
Deși casa construită cu mult efort nu a devenit locuința lor personală, aceasta s-a transformat într-o cabană foarte confortabilă și iubită de turiști, relatează publicația locală Pandurul.
În anul 2004, Mihai Bârsan a luat o decizie radicală. Împreună cu soția și copiii săi, au luat drumul Italiei, forțați de criza unui loc de muncă stabil și decent în propria țară. „Pentru că nu aveam serviciu, în 2004 am decis că este timpul să plec împreună cu familia la muncă în Italia ca să ne facem și noi o casă și o gospodărie”, afirmă Mihai Bârsan.
La capătul unor ani de muncă susținută și economisire, familia gorjeană a reușit să își vadă visul cu ochii: a ridicat casa pe care o doreau cu ardoare, în localitatea Motru Sec. Însă, în momentul finalizării lucrărilor, fiica gorjeanului a venit cu o idee inspirată: să ofere casa spre închiriere turiștilor.
Bărbatul a avut rezerve inițial, însă a acceptat propunerea. Astfel, casa familiei Bârsan a devenit „Cabana lui Foardă”, nume inspirat de porecla din copilărie a lui Mihai:
„Fata mea a zis să o închiriem turiștilor. Eu nu am prea fost de acord la început, dar am zis să încercăm. A făcut poze, a pus-o pe toate site-urile și clienții au început să apară. De doi ani de zile facem turism în casa care trebuia să fie a noastră”, explică Mihai Bârsan.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Lacul Como de România se găsește chiar în Neamț. Turiștii care își fac poze în locul puțin cunoscut ar putea păcăli pe oricine că au fost în Italia
Amplasată în inima naturii, departe de zgomotul și alergătura urbană, cabana a devenit imediat un loc de refugiu autentic. Zona este lipsită de semnal telefonic, internet și chiar de curent electric convențional, însă toate aceste lipsuri - în accepțiunea omului modern - sunt veritabile avantaje pentru turiștii care doresc să se rupă măcar o perioadă de tumultul trepidant al vieții contemporane.
„Le trimitem oamenilor codul sau un clip video cum să intre în cabană și noi venim peste o zi, două. Nu am avut niciodată probleme cu turiștii. Nu avem semnal pe telefon aici, nu avem internet, iar curent electric avem de la panourile solare”, completează Mihai.
Cei mai mulți oaspeți care trec pragul Cabanei lui Foardă sunt străini, în special din Cehia și Germania. Se simt imediat seduși de peisajele magnifice din Valea Cernei și de incursiunule în zonă, cum ar fi plimbări cu mașini de teren sau vizite la stânele locale:
„Românii vor de obicei să stea o zi, dar când ajung aici se răzgândesc”, remarcă Mihai. Oaspeții săi degustă cu încântare bucatele tradiționale pregătite de soția sa, cum ar fi sarmale, tocăniță de oaie și pastramă pe plasă de lemn de alun.
De adăugat că, deși turismul a devenit o sursă importantă de venit, familia Bârsan nu a renunțat complet la viața din Italia. Soții continuă să lucreze în domeniul viticol, în restul anului cabana fiind gestionată de o consăteancă.
În ceea ce privește viitorul, planurile de extindere sunt ambițioase. „Lucrăm la o cabană A Frame de 270 de mp și dacă totul va fi bine o să continuăm să ne extindem”, a mai adăugat Mihai.
De notat că o noapte de cazare la cabană costă 150 de lei de persoană, însă experiența propusă aici promite să fie unică, chiar în mijlocul naturii pure. Familia Bârsan își dorește ca, în viitor, turismul să îi asigure suficientă prosperitate încât să se poată întoarce definitiv acasă, în localitatea gorjeană.
CITEȘTE ȘI: Pensiunea care costă mai puțin decât un apartament în București. Imobilul se află într-o zonă de vis, iar prețul este modic