Şoferii care conduc maşini noi echipate cu tot felul de sisteme moderne trebuie să ştie care sunt butoanele de pe bordul maşinii interzise de la 1 ianuarie 2026. Aceştia nu mai au voie să apeleze la aceste comenzi, dat fiind că s-au dovedit periculoase în timpul condusului.
Decizia a fost luată de Programul European de Evaluare a Mașinilor Noi (NCAP) care va implementa, din 1 ianuarie 2026, un sistem de rating revizuit şi care va penaliza vehiculele care au anumite comenzi pe volan sau pe bordul acestora.
Citeşte şi Semnul din bord ignorat de şoferi care apare cel mai des iarna. Mulţi şoferi nici nu îl bagă în seamă, dar le poate salva viaţa
Modernizarea continuă a vehiculelor a dus la înlocuirea unor comenzi clasice, fizice cu unele tactile care, însă, pun în pericol viaţa şoferilor şi pasagerilor. Drept urmare, butoanele de pe bordul maşinii care vor fi interzise de la 1 ianuarie 2026 sunt cele de pe ecrane.
În ciuda faptului că acestea economisesc spațiu și costuri, pot fi o sursă majoră de distragere pentru șoferi, susţine Matthew Avery, directorul de dezvoltare strategică al NCAP. Conform unui studiu recent, numărul accidentelor cauzate de șoferii distrași de ecrane este în creștere.
„Utilizarea excesivă a ecranelor tactile este o problemă la nivelul întregii industrii”.
Butoanele fizice sunt mai simplu şi mai rapid de utilizat, mai ales în situaţii critice, conducătorii auto nefiind obligaţi să îşi ia ochii de la drum. Drept urmare, vehiculele care nu dispun de butoane fizice pentru anumite funcții esențiale vor primi un rating mai scăzut în cadrul testelor NCAP.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Ecranele tactile vor fi astfel interzise pentru anumite funcţii. Printre acestea se numără luminile de avarii, claxonul, apelurile de urgenţă şi ştergătoarele de parbriz.
Dacă producătorii europeni nu vor ţine cont de această regulă, ratingul maşinilor pe care le produc va scădea drastic, ceea ce înseamnă că şi încrederea clienţilor în aceste vehicule va fi afectată. Companii precum Tesla, Volvo, Volkswagen și BMW ar fi cele mai afectate, dat fiind că folosesc ratingurile NCAP pentru a-și promova autovehiculele ca fiind printre cele mai sigure de pe piață.
Astfel, marii producători se vor vedea nevoiţi să renunţe la varianta tactilă a butoanelor, revenind la cele clasice, fizice în următorul an. Belgienii de la NCAP insistă de ani de zile ca tehnologia să joace un rol esenţial în modernizarea maşinilor, însă fără a renunţa la siguranţa şoferilor şi pasagerilor din întreaga lume.
Citeşte şi Cât va plăti un bucureştean pentru RCA din ianuarie 2025? Suma exactă pentru fiecare categorie de vârstă