Economia României este foarte şubredă. Nicușor Dan, președintele ales al României, poate invoca "moștenirea grea". Clasa politică a dus deficitul bugetar la cifre alarmante. Aproape că nu mai sunt bani pentru plata salariilor și pensiilor.
Presiunea pe sistemul de pensii se va intensifica pentru că generația „decrețeilor“, cea mai numeroasă, va începe să se pensioneze.
Citiţi şi: Asigurarea PAD, noul coșmar al românilor care dețin un apartament sau o casă. Legea s-a schimbat pentru toți proprietarii de locuințe din țara noastră
Analiştii financiari au atras atenţia că statul român nici măcar nu-şi mai permite să plătească pensiile şi salariile la timp, în vreme ce investițiile pot fi amânate. În această situaţie, fondurile eurpene şi împrumuturile sunt ultimele soluţii.
"E ca și cum te-ai fi împrumutat de la cămătari. Nu ne-am împrumutat pentru a face lucrurile să funcționeze mai bine, ci ne-am împrumutat pentru pensii și salarii, din păcate.
La bugetul de pensii, cheltuim undeva la 170 de miliarde de lei pe an, dar nu adunăm contribuțiile din economie și taxele pe salarii decât 120 de miliarde.
Altfel spus, trebuie să găsim de undeva din împrumuturi sau alte surse bugetare, undeva la aproape 10 miliarde de euro, doar ca să avem cu ce să plătim pensiile. Mai mult decât atât, în următorii ani vom avea o problemă reală cu pensiile, pentru că vor începe să iasă «decrețeii» la pensie.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Suntem, din păcate, un exponent al haosului în Europa, cum nicio altă țară nu este. Modul în care a fost administrată această țară în ultimii 3 ani ar putea deveni un subiect de discuție la orice facultate de administrație publică și economie, despre cum să nu administrezi banul public într-un mod judicios“, a explicat analistul Adrian Negrescu la dcnews.
Citiţi şi: Planul secret al lui Mugur Isărescu și al BNR. Un nou scenariu apocaliptic este pus pe tapet de surse economice și se referă la deprecierea monedei naționale
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din contribuţii.
Cei mai mulți pensionari care primeau pensie de serviciu erau beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor, respectiv 5.624, dintre care 2.568 cu pensie din BASS. În cazul acestora s-a înregistrat și cea mai mare pensie medie de serviciu, de 25.214 lei, din care 21.994 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 7.428 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 674 de persoane (673 cu pensie din BASS), media fiind de 10.040 de lei, din care 2.192 lei cota suportată din bugetul de stat.