Marea Britanie anunță reguli noi pentru toți cei care vor să meargă în această țară, reguli care vor intra în vigoare începând de anul viitor. Potrivit oficialităților britanice, pașaportul nu mai este suficient, fiind nevoie de prezentarea la graniță a unui alt document special.
Reguli noi pentru românii care vor să meargă în Marea Britanie. Pașaportul nu mai este suficient, fiind nevoie de un alt document pentru accesul în această țară, care a votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene în anul 2016.
Din 2 aprilie 2025, Marea Britanie va introduce reguli mai stricte pentru toți cetățenii Uniunii Europene care doresc să călătorească în această țară. Astfel, pe lângă pașaportul valabil, acestora li se va solicita o autorizație electronică de călătorie (ETA), măsură anunțată recent de guvernul britanic, notează ziarulromanesc.de.
Este o schimbare care marchează o nouă etapă în politicile de control al frontierelor post-Brexit, centrate pe digitalizare și creșterea securității.
ETA va fi un document digital a cărui eliberare trebuie solicitată online. Începând cu data de 5 martie 2025, călătorii pot aplica pentru această autorizație, care va costa 10 lire sterline (aproximativ 12 euro).
ETA va fi valabilă timp de doi ani sau până la expirarea pașaportului asociat. Pe durata celor doi ani, deținătorii vor putea intra în Regatul Unit de mai multe ori, cu mențiunea că fiecare ședere nu poate depăși 180 de zile.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Anglia, înapoi în Uniunea Europeană! Un scenariu neașteptat începe să fie vehiculat în Marea Britanie
Cei care intenționează să rămână mai mult de 6 luni vor avea nevoie de o viză corespunzătoare, chiar dacă sunt cetățeni ai Uniunii Europene. Pentru cetățenii din afara Uniunii Europene, noile reguli vor intra în vigoare mai devreme, pe 8 ianuarie 2025.
Guvernul britanic a afirmat că implementarea ETA este o parte dintr-un plan mai amplu, vizând modernizarea sistemului de imigrație și sporirea siguranței la frontieră.
Seema Malhotra, ministrul pentru Migrație și Cetățenie, a afirmat că această măsură demonstrează angajamentul Marii Britanii de a utiliza tehnologii moderne, cu scopul asigurării unui sistem de imigrație sigur și eficient. Până în prezent, ETA era solicitată doar în cazul cetățenilor din țările Consiliului de Cooperare al Golfului, precum Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
CITEȘTE ȘI: Plecați la muncă în Marea Britanie, românii au ajuns sclavii patronilor! Li se promit salarii, cazare și mâncare, dar trăiesc ca animalele: „Am locuit într-o baracă”