Scena politică din Franța traversează o perioadă extrem de zbuciumată. Michel Barnier, cel care a deținut până în urmă cu câteva zile funcția de premier al Franței, avea pregătit un proiect de buget prin care dorea taxarea cu minim 20% a oricărei persoane cu venituri anuale de peste 250.000 de euro. În acest context, bogații Franței ar putea decide să se stabilească în alte state ale lumii, pentru a scăpa de noul bir anunțat de fostul prim-ministru.
Franța traversează o perioadă zbuciumată din punct de vedere politic, drept dovadă fiind schimbările care au avut loc la nivel guvernamental în ultimele zile. Astfel, printr-o moțiune de neîncredere în parlament, premierul Michel Barnier, aflat în această funcție de doar trei luni, a fost înlocuit cu Francois Bayrou.
Înainte de demiterea lui Barnier, guvernul condus de acesta pregătea un proiect de buget prin care intenționa să introducă o taxă de 20% pentru persoanele care au venituri anuale de peste 250.000 de euro. În ciuda faptului că pentru majoritatea populației această măsură nu ar avea niciun efect, bogații Franței ar fi fost afectați în mod direct. În acest context, analiştii şi consultanţii au avertizat că sunt mari șanse ca mulți dintre milionarii francezi să părăsească țara pentru a se stabili în alte state.
De remarcat că în Franța locuiesc unii dintre cei mai mari miliardari ai lumi, printre aceștia numărându-se Bernard Arnault, fondatorul gigantului de lux LVMH, care ocupă locul patru în Bloomberg Billionaires Index, şi Francoise Bettencourt Meyers, moştenitoarea imperiului L'Oreal. De asemenea, în Franța trăiesc unele dintre cele mai bogate familii din lume, precum cea care se află în spatele brandului de lux Hermes, moştenitorii Wertheimer ai Chanel şi dinastia Dassault.
(VEZI ȘI: Cât l-a costat libertatea pe dictatorul Bashar al-Assad. Rusia, paradisul fiscal finanțat masiv de președintele fugar al Siriei)
Prin introducerea acestei taxe, guvernul condus de Barnier dorea să combată efectele facilităţilor fiscale de care se bucură bogaţii din Franța. Potrivit Ministerului de Finanţe, această măsură ar fi urmat să se desfășoare în următorii trei ani şi ar fi trebuit să aducă 2 miliarde de euro în plus la buget.
Rămâne însă de văzut dacă planul lui Barnier va rămâne valabil și în viziunea guvernului condus de Francois Bayrou, având în vedere că Adunarea Naţională a Franţei este extrem de divizată.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Creșterea impozitelor pentru cei bogaţi ar putea fi o încununare a mai multor luni de retorică anti-miliardari care a început încă de la alegerile alegerilor anticipate din luna iunie.
În mandatul său, Emmanuel Macron a dat undă verde unor măsuri care vizau mai ales îmbunătățirea stării în care se afla mediul de afaceri, ceea ce i-a făcut pe critici săi să-l numească „preşedintele bogaţilor”.
Planul lui Barnier de a crește taxele pentru cei bogaţi, ca parte din strategia de reducere a deficitului, este luat în considerare și de guvernul britanic condus de prim-ministrul Keir Starmer, dar și de Italia, care a dublat imozitul pe veniturile bogaţilor străini care decid să se stabilească în această ţară.
(NU RATA: Prăpăd în Ungaria după decizia unuia dintre marii jucători ai economiei lui Viktor Orban. Criza din domeniul automobilelor îi lovește pe vecinii de la Vest)