Un nou fenomen se conturează tot mai clar în rândul celor cu averi impresionante. Bogătașii lumii au început să se refugieze în enclavele de lux construite în Africa, într-o țară ce pare a fi în colaps. Oazele de opulență pentru care proprietarii scot din buzunar câteva milioane de euro sunt „vecine” cu sărăcia cruntă în care trăiesc oamenii de rând.
Pentru cei foarte bogați, siguranța este una dintre cele mai mari preocupări. Cel puțin, asta se înțelege din noul trend ce se bucură de un succes uriaș într-un colț al lumii.
La periferia orașului Johannesburg, cunoscut și ca „Orașul de Aur”, urbea cu cea mai mare populație din Africa de Sud, a răsărit un complex rezidențial privat atipic.
Steyn City oferă o oază de liniște și siguranță, însă nu oricine își poate permite să locuiască acolo. Complexul este unul de lux, o enclavă caracterizată de opulență în care locuitorii pot uita de realitatea dură pe care o trăiesc zi de zi „oamenii de rând”.
Te-ar putea interesa și: Prețioasele cartiere ale României unde doar bogații pot locui. Locurile selecte unde costul vieții depășește mult media înregistrată la nivelul țării
Acest hub al bogaților este de aproximativ patru ori mai mare decât un alt celebru magnet pentru cei cu mulți bani - Monaco.
Cei care stau în Steyn City se bucură de o serie de facilități impresionante, specifice unui stil de viață rafinat: terenuri de golf, o lagună artificială, trasee pentru biciclete şi şcoli.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Casele costă în jur de 2,5 milioane de euro, atrăgând clienți nu doar din Africa de Sud, dar chiar și din alte țări ale lumii.
Enclavele de lux sunt însă înconjurate de realitatea dură din regiune. Potrivit raportului Henley & Partners' Africa Wealth Report, mai bine de jumătate din populația Africii de Sud trăiește în sărăcie. Criminalitatea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă statul, estimându-se că ar fi cauza unor pierderi economice de 10% din PIB-ul național.
Economiștii și specialiștii din domeniul imobiliar estimează că acest model de „viață integrată” oferit în astfel de ansambluri rezidențiale ar putea să devină noul „normal” chiar și pentru clasa mijlocie, în anii următori.
Te-ar putea interesa și: Cine sunt bogații României în 2024. Averile adunate ale primilor 10 miliardari ai țării reprezintă o sumă exorbitantă pentru orice muritor