În urma postării premierului Marcel Ciolacu referitor la facturile pentru zborurile sale, BoardingPass intervine în acest caz făcând mai multe dezvăluiri cu privire la biletele acestuia. Concluzia reprezentanților este destul de clară referitoare la cine a achitat acele zboruri.
În încercarea sa de a explica neînțelegerile legate de călătoriile sale cu avioane private, premierul Marcel Ciolacu a publicat în seara de Crăciun pe pagina sa de TikTok imagini cu facturi care ar demonstra că plățile au fost efectuate din venituri proprii. BoardinPass vine însă cu o analiză care ridică numeroase semne de întrebare cu privire la cât de autentice sunt acele facturi și momentul emiterii acestora.
Nordis Travel SRL a emis facturi care, din analiza specialiștilor, reiese faptul că sunt incomplete și, mai mult, informațiile necesare precum numărul și data emiterii, dar și detalii despre zboruri sunt mascate. BoardingPass a analizat elementele prezente pe documente, venind cu o concluzie clară: acele facturi nu au fost emise în anul 2022, atunci când au avut loc zborurile.
Unul dintre argumentele aduse de către aceștia constau în numărul poliței de asigurare menționat pe facturi, și anume 3907/2023. Acest număr arată că polița a fost valabilă în perioada 1 decembrie 2023 și 30 noiembrie 2024. De asemenea, în momentul zborurilor efectuate de Marcel Ciolacu în 2022, polițele active ar fi fost altele, cu numere specifice acelei perioade. Astfel, în mai 2022, era valabilă polița 3219/2021, care avea valabilitate până în data de 30 noiembrie 2022.
Un alt indiciu adus acestui caz constă în cursul valutar menționat pe o factură care indică o rată de schimb de 1 euro contra 4,9668 lei. Valoarea nu a fost înregistrată în acel an, când cursul valutar nu a depășit suma de 4,95 lei pentru un euro. BoardingPass vine cu estimarea potrivit căreia această rată ar corespunde lunilor mai-iunie sau noiembrie 2023, astfel că reiese că aceste documente nu ar fi fost emise la timpul zborurilor.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
BoardingPass mai atrage atenția și asupra prețului de 1.500 de euro care nu corespunde cu prețul real al unui zbor cu un avion privat, de cele mai multe ori ajungând la câteva zeci de mii de euro. Așadar, Marcel Ciolacu ar fi achitat doar o mică parte din costuri, venind mai multe întrebări cu privire la sursa fondurilor pentru restul de cheltuieli.
Acest caz a fost semnalat pentru prima dată de publicațiile Recorder și G4Media care arătau la acea vreme legăturile pe care Marcel Ciolacu le avea în compania Nordis, firmă care este cunoscută pentru sprijinul politic primit. BoardingPass concluzionează că postările făcute mai degrabă amplifică suspiciunile decât să răspundă întrebărilor deja existente.
VEZI ȘI... Moş Gerilă şi pomul de iarnă, invenţiile comuniştilor pentru a-i face pe români să uite de Crăciun! Când primeau copiii cadourile pe vremea lui Nicolae Ceauşescu?