Zilele acestea, au apărut o serie de acuzații grave la adresa grănicerilor din Ucraina, care ar obișnui să le ceară șpagă românilor. Chiar și după intrarea în Schengen, ar cere să existe o bancnotă ascunsă între filele pașapoartelor. Se întâmplă la vamă la Porumbe, unde cetățenii ar trece printr-un proces de coșmar, de fiecare dată.
Presa locală notează că la primul punct de la vamă, primești un bilețel pe care treci câți pasageri sunt în mașină. La cel de-al doilea punct, vameșii verifică actele, pașapoartele, dar și biletul. Pun ștampila, la punctul al treilea și poți să ieși, liniștit, din vamă -în teorie. În practică, cei de la Gazeta de Cluj au făcut un experiment, la început de an, care a demonstrat contrariul.
Când s-au întors din Ucraina în România, la al treilea punct, li s-a spus că biletul nu este ștampilat și că trebuie să se întoarcă. Pentru că a văzut incertitudine pe chipul său, un vameș a venit la mașină și i-a spus șoferului: „control, document, proces”. Conducătorul a scos un spray cu piper, ca să-l amenințe. Nu a fost chip nici de conversație civilizată, nici de intimidări, așa că românul i-a dat 50 de lei, pentru a putea pleca.
Concluzia la care au ajuns jurnaliștii este complet dezamăgitoare: după ce România i-a ajutat cu donații, sute de mii de euro, cazare, mâncare, bani pentru copii, arme și orice au avut nevoie, vameșii ucraineni cer șpagă pentru a te lăsa să treci. Nu este nici normal, nici legal, dar nimeni nu acționează și situația persistă, în special în ultimii ani, de la începutul războiului.
CITEȘTE ȘI: Salariul uluitor încasat de un vânzător Lidl din București, în ianuarie 2025. Primești prime de sărbători, liber de ziua ta, iar munca suplimentară chiar este recompensată
Românii sunt pe locul 1 în topul țărilor care nu sunt de acord cu ajutoarele pe care le primesc ucrainenii. Peste un sfert dintre cetățeni și-au exprimat direct dezacordul. Mulți nu vor nici primirea lor în țară și nici să continue acordarea de sprijin financiar pentru Ucraina, în vreme de război, potrivit Eurobarometru.
Ai noștri au ajuns să nu mai fie în aceeași tabără cu ucrainienii după ce au văzut refugiați care au venit în țara noastră cu mașini de lux, haine de firmă cu accesorii care arată clar că numai de ajutor n-ar avea nevoie. Totuși, sunt și alți refugiați care cerșesc la colțuri de stradă, pentru că nu se mai ajung cu banii dați de stat.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Cât costă o sticlă în sistemul SGR din Austria față de România. Prețul este aproape dublu, inclusiv pentru dozele de aluminiu reciclabile