De curând, a avut loc o licitație publică în care au concurat CFR și Interregional Călători, pentru a obține cele 13 rame electrice noi de la ARF (Autoritatea pentru Reformă Feroviară). Pe data de 13 decembrie, a fost finalizată procedura de evaluare tehnică și economico-financiară a ofertelor înaintate de cei doi operatori feroviari. Procedura de achiziție „Servicii publice de transport feroviar de călători prin punerea la dispoziție a materialului rulant nou achiziționat de ARF, respectiv a trenurilor electrice inter-regionale, denumite RE-IR, destinate transportului interregional feroviar de călători”- CSP-L2. Concluzia: Compania de transport feroviar a pierdut din cauza unui biet bănuț.
După încheierea celei de-a doua etape de tranzacționare, Comisia de analiză si evaluare a ARF a decis să ia, așa cum prevede și legea, cea mai bună ofertă. Interregional a stabilit valoarea compensației unitare exprimată în lei/tren-km de 24,98 lei, iar CFR, 24,99. Pentru această diferență infimă, au câștigat. Ca urmare, vor primi cele 13 rame luate din fonduri europene nerambursabile.
„Pentru pachetul CSP-L2 vor fi alocate 13 rame electrice (12+1 rezervă), materialul rulant nou achiziționat de către ARF prin fonduri europene nerambursabile, ce vor fi folosite pentru prestarea serviciului de transport feroviar public de călători, distribuite pe cele 4 rute ale pachetului. Anual, aceste rame vor efectua 14.600 de rute (dus-întors), cu un total de 4.028.408.64 tren-km.
Serviciile din acest al doilea contract vor acoperi rute magistrale electrificate din nord-vestul și centrul țării, contribuind la îmbunătățirea serviciilor feroviare ce deservesc municipiile București, Cluj-Napoca, Brașov, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Deva”, a transmis ARF.
CITEȘTE ȘI: Războiul pe care Anca Alexandrescu îl duce cu „fiul” Daniel a ajuns pe TV. Prezentatoarea încercă să scape de impostorul apărut pe TikTok
CFR a fost la o diferență atât de mică de obținere unui contract pe 48 luni și, respectiv, 50 de luni, care viza 4 rute de serviciu public: București Nord - Brașov - Cluj Napoca, București Nord – Brașov, Brașov - Deda - Cluj Napoca, Cluj Napoca - Deva - Timișoara Nord.
Cu noile trenuri care vor ajunge la concurență, compania de stat ar fi putut oferi mai bune condiții. Ar fi reușit să câștige bani din bilete, dar nu există loc de negocieri, mai ales după ce AFR a anunțat clar:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Precizăm că, începând cu 24 decembrie 2023, la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, contractele de servicii publice pentru transportul feroviar de călători se atribuie prin proceduri competitive, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007.
Reamintim că licitația a fost derulată prin intermediul platformei electronice independente de licitații a Bursei Române de Mărfuri, iar procedura de achiziție al celui de al treilea lot (CSP-L3) va continua la începutul anului viitor”, extras dim mesajul AFR, postat pe Facebook.
CITEȘTE ȘI: Când se acordă prima de Crăciun acum, în 2024. Dacă a trecut această dată și nu ai primit banii, nu mai are rost să-i aștepți