România se află pe buza prăpastiei, riscul unei recesiuni fiind iminent. Un reputat bancher comentează motivele celor mai sumbre predicții recente, despre criza majoră cu care se confruntă țara noastră.
România este în pragul unei crize economice de proporții, ale cărei semnale se fac simțite deja, avertizează un cunoscut fost director de bancă, economistul Radu Georgescu. Totul se va complica și mai mult în anii următori, putând scăpa total de sub control.
Radu Georgescu vede o țară scindată, lucru care îi poate agrava viitorul nu foarte îndepărtat, notează Adevarul. Într-o postare pe Facebook, specialistul avertizează că țara se află scindată în trei, iar polarizarea socială este acerbă. Primul eșalon care se desprinde este România anti-sistem.
„Votul de ieri a confirmat că sunt trei Românii despărțite de o prăpastie. Această prăpastie a fost creată de modul în care se distribuie banii în economia României. Să începem: 1. România nr1 – România antisistem - Eu m-am născut într-un oraș mic de provincie. Dacă părinții mei nu ar fi avut bani să mă trimită la meditații în clasa a 12 și să mă țînă în facultate, acum eram pe un șantier din Spania sau făceam „combinații” în orașul meu. Este o greșeală să-i jignim pe cei care au votat antisistem. Partea inteligentă este să schimbăm sistemul economic, astfel încât să fie cât mai puțini oameni antisistem”, a început el.
Astfel, o Românie ar fi cea a bugetarilor, predispuși de regulă să voteze Partidul Social Democrat. Dar nu întotdeauna. Este același eșalon cu cel al pensionarilor și al oamenilor dependenți de ajutoarele de stat.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„România nr. 2 – România care depinde de banii de la stat. Aici întră bugetarii și pensionarii. Dacă ești în această categorie este logic să votezi cu PSD. Ei au crescut salariile bugetarilor și pensiile în 2024. Este tot o greșeală să-i jignim pe cei care au votat PSD. Partea inteligentă ar fi fost să stopăm pierderile din sistemul bugetar. Cu banii economisiți să subvenționăm firmele din orașele mici de provincie. Aceste firme puteau angaja surplusul de oameni din sistemul bugetar”, scrie fostul bancher.
De remarcat, mai spune Radu Georgescu, că România are trăsăturile unei țări enclavizate, asemănătoare celor din America de Sud. În afară de București, doar alte două sau trei orașe mai mari par importante la nivel economic.
„România nr3 – România enclavă. Zonele care încă mai susțîn economia privată s-au transformat în enclave. Câteva zone din București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu, Oradea. Economiile care se bazează pe enclave sunt economiile din America de Sud. Noi ar fi trebuit să dezvoltăm toate orașele mici pentru a acordă șanse egale și celor din aceste orașe. Warren Buffett a devenit miliardar chiar dacă nu a plecat niciodată din orașul natal mic de provincie, Omaha”, mai scrie el.
CITEȘTE ȘI: UE și-a luat mâinile de pe Bulgaria, iar România e în mare pericol. Profesor universitar ASE București: „Probabil că vom cere bani de la ruși”
Inflația va fi regula în următorii ani, nivelul de trai continuând să se deterioreze. Pe fondul sărăcirii populației, partidele anti-sistem vor deveni și mai populare, iar spiritul de frondă va crește, lucru complet explicabil.
„Ce se va întâmplă în România? De 2 ani explic periodic familiei, clienților și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale că haosul din politica monetară și fiscală va genera haos social. Inflația se predă în primul an de economie de la ASE. Inflația este generată doar de haosul monetar și fiscal. Warren Buffett spune că inflația este mai periculoasă decât bombă atomică. De ce spune asta? Inflația a declanșat al doilea Război Mondial. Inflația a dus la dispariția imperiilor. În 2024 cea mai mare Românie este antisistem în condițiile în care acest an a curs cu „lapte și miere”. S-au mărit salariile și s-au mărit pensiile. Am fost tolerați de creditori pentru că erau alegeri. De la anul se schimbă filmul. Trebuie să facem ajustări economice. Aș băga mâna în foc că peste 2 ani partidele antisistem vor avea peste 50%”, explică Radu Georgescu.
Majoritatea problemelor cu care se confruntă România au ca punct de plecare o serie de politici economice greșite, mai subliniază specialistul.
CITEȘTE ȘI: Țara bugetarilor. S-a depășit un nou prag psihologic al cifrei de angajați la stat, după 15 ani