Banca din România acuzată că păcăleşte clienţii a reacţionat după ce ANPC a obligat ING Bank să recalculeze dobânzile la zeci de mii de credite.
Această cerinţă vine după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dezvăluit că instituţia bancară a obligat clienții să plătească două marje de dobândă, solicitând astfel băncii să elimine una dintre acestea și să restituie banii. Drept urmare, ING a obţinut în instanţă suspendarea obligaţiei până se va judeca plângerea pe fond.
Citeşte şi Predicția ING pentru România anului 2034 care ne transformă într-o forță a Europei. Specialiștii văd o creștere uluitoare pentru economia națională în următorul deceniu
ING, banca din România acuzată că păcăleşte clienţii, a oferit un răspuns în urma acuzaţiilor aduse de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Instituţia refuză să plătească banii datoraţi românilor susţinând că măsura este una foarte costisitoare, iar angajaţii ar fi blocaţi, dat fiind că este vorba despre 90.000 de credite. Mai exact, ar fi vorba despre 300.000 de ore de muncă realizată de 185 de angajaţi, însă doar 87 dintre aceştia deservesc activitatea de creditare.
Cei de la ANPC au făcut verificări pentru perioada iulie-septembrie în cazul a cinci contracte și acte adiționale emise cu ocazia implementării OUG 50/2010, stabilind astfel că ING Bank a încălcat legea, afectând interesele economice ale consumatorilor (potrivit Ordonanței 21/1992), scriu cei de la Profit.ro.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Astfel, băncii i s-au impus să ia următoarele măsuri:
să scoată procentul fix din formula de calcul a dobânzii, adică să mențină o formulă de dobândă compusă din EURIBOR / ROBOR + marjă;
să restituie toate sumele presupus încasate fără temei legal de la fiecare consumator prejudiciat, în urma introducerii procentului fix, sume actualizate la data restituirii.
Mai mult, ING refuză să dea înapoi banii datoraţi clienţilor pentru că suma finală va avea un impact financiar major asupra instituţiei: 346.123.910 lei. Desigur, suma este estimativă, în realitate fiind necesară o analiză financiară a fiecărui contract de credit.
Conform legii din România, până în anul 2010, băncile ofereau credite pe baza unor “politici interne”. Practic, instituţiile puteau modifica dobânzile variabile la un anumit interval, în timp ce clienții nu puteau consulta temeiul deciziilor băncilor.
OUG 50/2010 trebuia să se aplice și creditelor în derulare, însă cum băncile ar fi pierdut sume mari au decis să interpreteze legislaţia în folosul lor. Astfel, ANPC le-a verificat şi le-a amendat pe cele care au încălcat legea.
“Având în vedere nelegalitatea măsurilor de remediere dispuse de ANPC, ING Bank a atacat procesul verbal emis de către ANPC cu plângere contravențională în instanță și, de asemenea, a solicitat suspendarea efectelor măsurilor dispuse de ANPC pe calea ordonanței preşedinţiale, care a fost soluționată în favoarea băncii noastre.
Instanța de judecată a dispus suspendarea efectelor procesului-verbal de contravenție printr-o hotărâre executorie, obligatorie pentru ANPC. În consecință, nu va fi operată nicio modificare a contractelor de credit în derulare până la soluționarea definitivă în instanță a plângerii contravenționale inițiate de banca noastră.
ING Bank a respectat și respectă întocmai prevederile legale, transparența și integritatea fiind valori fundamentale ale instituției noastre, fapt atestat și de absența oricăror procese colective împotriva noastră și de numărul foarte redus de litigii în raport cu activitatea noastră. Modalitatea de implementare a OUG 50/2010 este conformă cu prevederile legale și nu a adus nici un prejudiciu clienților, dobânda aplicabilă contractelor în vigoare la acel moment în timp nefiind majorată”, a transmis ING.
Citeşte şi Românii cu carduri la ING au fost notificați de bancă. Amenințările cele mai dese la care sunt expuși clienții companiei cu capital olandez