De 20 de ani, de când se află la conducerea butoanele SPP, Lucian Pahonţu a agonisit o avere impresionantă. Deşi trecut recent în rezervă, Pahonţu este în continuare foarte activ în cadrul SPP, una din instituțiile de forță ale statului. Extrem de discret, evitând orice expunere publică, despre șeful SPP se spune că ar fi omul din umbră al statului paralel.
Enigmaticul Lucian Pahonţu ocupă funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) de două decenii, mai exact din anul 2005. SPP este instituția responsabilă cu protecția demnitarilor români și a altor oficiali cheie, dar și cu securitatea unor obiective de importanță națională.
Pahonțu a avut o carieră longevivă în structurile de securitate ale statului, fiind numit la conducerea SPP de către fostul președinte Traian Băsescu.
Pahonţu deţine, împreună cu soţia sa Pahonţu Elena Mihalea, 4 terenuri, dintre care 3 se află în localitatea Lereşti (judeţul Argeş), iar ultimul în Bucureşti, notează Gazetadecluj. Două dintre terenurile din Lereşti, cu o suprafaţă de 6.000 metri pătrați şi altul de 1,2 ha, au fost dobândite în anul 1992, al treilea fiind moştenit în anul 2022. Terenul din Bucureşti are o suprafață de 200 m2, fiind cumpărat în anul 2000. Cele două case se află una în Bucureşti (dobândită în anul 2000) şi una în localitatea Lereşti. Casele au suprafeţe de 186 metri pătrați, respectiv 128.50 metri pătrați.
Pahonţu a încasat de la SPP un venit anual de 353510 lei, în timp ce soţia sa, prodecan la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, a încasat suma de 193176 lei. De asemenea, oficialul din fruntea SPP a înregistrat o indemnizație de delegare în valoare de 22.312,29 RON.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Soția sa, Elena Mihaela Pahonțu, care activează şi în cadrul UEFISCDI, a obținut un venit din activități de cercetare în valoare de 286 RON. Aceasta este membru al comisiei de abilitare la Universitatea din Oradea, de unde a obţinut suma de 1.112 RON.
În 2024, Pahonțu a fost trecut în rezervă din calitatea sa de militar, însă a rămas activ la conducerea SPP, din postura de civil. La acea vreme, SPP a transmis un comunicat în care preciza că Serviciul de Protecție și Pază este condus „de un director cu rang de secretar de stat”. Instituția mai transmitea că, pentru încetarea funcției de director SPP, președintele Klaus Iohannis trebuie să emită un decret de eliberare din funcție.
CITEȘTE ȘI: „Tăticul” lui Florian Coldea și omul care conduce „statul paralel”. Dumitru Dragomir a dezvăluit numele mai puțin cunoscut de români
Daniel Ion Bălaşa, adjunct al directorului SPP, a fost numit în această funcție în decembrie 2016. Activează în cadrul SPP din 2006, anterior ocupând diverse funcţii în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. În 2011, adjunctul lui Pahonţu a obţinut titlul de doctor în management. În anul 2023, preşedintele Iohannis a semnat un decret privind înaintarea sa în gradul de general-locotenent cu trei stele.
În 2023, Bălaşa a moștenit două terenuri, un apartament şi o casă de vacantă. În județul Brăila acesta este coproprietar al unui teren agricol cu o suprafață de 0,92 hectare. În județul Ilfov, localitatea Tunari, este proprietar al unui teren intravilan de 0,07 hectare. În București, deţine un apartament cu o suprafață de 33 metri pătrați. În județul Ilfov, localitatea Tunari, deține o casă de 199 metri pătrați.
De asemenea, acesta are bijuterii cu o valoare estimată la 6.000 de euro, dar și obiecte de artă și de cult, acumulate între 2004 și 2021, evaluate la 11.000 de euro.
CITEȘTE ȘI: Cât câștigă șeful Serviciului de Pază și Protecție, generalul Lucian Pahonțu