Autostrada pe care foarte mulți bucureșteni o visează, a fost pusă în așteptare. Construcția drumului de mare viteză va fi amânată pentru o perioadă de timp din cauza unor probleme de mediu cu care constructorii se confruntă și care ar putea întârzia lucrarea cu peste un an.
Construcția Lotului 4 al A0 Nord, care include viaductul de la Cernica, a suferit întârzieri semnificative din cauza problemelor de mediu. Programat inițial pentru finalizare în octombrie 2024, acest segment de autostradă de 4,7 kilometri, ce traversează lacul Cernica printr-un viaduct de 1,3 kilometri, este acum estimat să fie gata abia în primăvara anului 2026. Întârzierile sunt legate de obligația realizării unui Studiu de Evaluare Adecvată, necesar din cauza amplasării șantierului în aria naturală protejată Natura 2000.
Conform reglementărilor, acest studiu de mediu trebuia să monitorizeze evoluția biodiversității locale pe parcursul unui an calendaristic, pentru a stabili măsuri de protecție a speciilor din zonă. Accesul utilajelor și demararea lucrărilor nu sunt permise însă din cauza întârzierii elaborării și aprobării studiului.
Imaginile surprinse din aer în luna decembrie arată că lucrările au avansat, astfel că pe traseul viitorului viaduct a fost construti un dig provizoriu. În prezent, acesta este utilizat ca drum tehnologic pentru utilaje. Totodată, pe malurile lacului se forează pentru ca pilonii structurii să poată fi ridicați, în timp ce în zonă pot fi observate grinzi și segmente de tablier metalic depozitate.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, a anunțat recent că Lotul 4 va include două structuri complexe: un pasaj de 504 metri peste calea ferată București Sud – Oltenița și viaductul de 1.274 de metri peste lacul Cernica. Acestea sunt esențiale pentru decongestionarea traficului de pe cel mai aglomerat segment al Centurii Capitalei. Situația din prezent nu este una îmbucurătoare pentru șoferi, având în vedere că pe cei 4 kilometri dintre DN3 Pantelimon și Autostrada Soarelui, circulația este limitată la o bandă pe sens, iar viteza medie este de 8km/oră la orele aglomerate.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În ciuda întârzierilor inițiale, autoritățile estimează că lucrările ar putea fi finalizate mai devreme decât termenul din primăvara anului 2026, în funcție de ritmul actual al construcției. CNAIR indică faptul că stadiul lucrărilor se află la aproximativ 26%. Importanța acestui segment de autostradă este crucială nu doar pentru traficul rutier, ci și pentru cel de marfă, care asigură legătura între A3 București-Ploiești, E85 și Autostrada București-Constanța.
VEZI ȘI... Vânătoarea de Crăciun. Românii au făcut coadă în magazine, până noaptea târziu, pentru a prinde ofertele la jumătate de preț