În ciuda importanței sale evidente, proiectul Autostrăzii Unirii (A8), care va conecta Moldova de partea de vest a țării, pare să nu se afle printre prioritățile autorităților, drept dovadă fiind ritmul foarte lent în care avansează lucrările. Cu toate că două secțiuni ale acestei șosele au fost cuprinse într-un capitol important din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ele sunt în întârziere față de calendarul oficial.
Lucrările la Autostrada Unirii (A8) avansează cu mare dificultate, astfel că întârzierile sunt deja foarte mari decât planul stabilit inițial. În aceste condiții, reprezentanții ONG-urilor care pun presiune pe autorități sunt pesimiști în privința acestui proiect de importanță majoră pentru infrastructura rutieră a țării. Potrivit acestora, în contextul constrângerilor uriașe ale bugetului de stat, șansele ca românii să circule neîntrerupt de la Ungheni la Târgu Mureș, până în anul 2030, sunt infime.
„Foarte important pentru evoluția acestui proiect în acest an vor fi sumele prinse în bugetul celor două companii CNAIR și CNIR, buget care este în discuție și urmează ca în perioada următoare să fie aprobat de către guvernul României!”, a declarat recent Cătălin Urtoi, președintele Companiei Naționale de Investiții Rutiere.
Secțiunea Leghin – Moțca, care are o lungime de 30 de kilometri, este prima pentru care a fost emis oficial ordinul de începere a lucrărilor. Mai exact, constructorul desemnat, UMB, a început lucrările pe 1 februarie 2024, având ca termen de finalizare 24 de luni.
(VEZI ȘI: Cea mai așteptată autostradă din România devine realitate. Coridorul Carpatia are de trecut un prim obstacol, dar anunțul făcut de CNIR dă speranțe șoferilor)
Cele două secțiuni ale Autostrăzii Unirii (A8) incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, cu o lungime de 24,4 kilometri, și Miercurea Nirajului – Sărățeni, cu o lungime de 23 de kilometri.
Secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului a ajuns în faza de proiectare, urmând ca lucrările de execuție sunt estimate să dureze doi ani. Ele vor fi realizate de constructorul turc Nurol, căruia pe data de pe 29 februarie 2024 i-a fost atribuit contractul, a cărui valoare este de peste 2,46 miliarde de lei fără TVA. Termenul final ar trebui să fie sfârșitul anului 2026, crucial pentru evitarea penalităților și pentru îndeplinirea obiectivelor asumate de România în fața Comisiei Europene.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În ciuda faptului că termenul stabilit pentru desemnarea câștigătorului era data de 20 decembrie 2024, secțiunea Miercurea Nirajului – Sărățeni se află încă în procedura de licitație. Companiile turcești Nurol și Ozaltin au depus deja două oferte, însă decizia finală nu a fost încă anunțată. Conform contractului, lucrările ar trebui să includă șase luni pentru proiectare și doi ani pentru execuție, punându-se astfel presiuni suplimentare pe respectarea termenelor stabilite în PNRR.
În cazul în care cele două secțiuni ale Autostrăzii A8 nu vor fi finalizate până la termenul final din 2026, Comisia Europeană poate refuza decontarea cheltuielilor realizate pentru acestea. Astfel, sumele investite de la bugetul de stat pentru a continua proiectele nu vor fi rambursate.Totodată, pentru finalizarea acestor proiecte, România ar fi nevoită să le finanțeze exclusiv din împrumuturi pe piețele financiare internaționale.
(NU RATA: Vin banii grei pentru UMB, firma lui Dorinel Umbrărescu, printr-un nou contract cu statul. Lucrătorii constructorului sunt deja pe poziții, gata să înceapă drumul)