De la 1 ianuarie, călătoria cu metroul s-a scumpit considerabil, iar în toamna trecută salariile angajaților Metrorex au fost mărite semnificativ. Cu toate acestea însă, sindicaliştii ameninţă cu greva generală la metrou. Săptămâna viitoare, bucureștenii s-ar putea confrunta cu un blocaj al transportului subteran în metropola din centrul țării.
Odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei trenuleţ, sindicaliștii de la metrou se plâng de o serie de măsuri defavorabile.
La Metrorex nu se mai pot face angajări, iar banii de investiţii au fost tăiați prin celebra ordonanță trenuleț. Cu un deficit de aproape 1.000 de oameni, metroul va veni din ce în ce mai rar în staţie. Ar putea chiar să nu mai vină deloc, ameninţă angajaţii. În plus, aceștia refuză să mai facă ore suplimentare fără să fie plătiţi. Conducerea Metrorex nu a comentat situaţia.
Angajaţii anunţă că nu vor mai lucra în plus, deci vor ieşi mai puţine trenuri pe traseu, iar timpul de aşteptare va creşte. Astfel, sindicaliştii ameninţă cu blocajul total al celui mai rapid mijloc de transport din București.
„În prima fază vor resimţi că e mai aglomerat trenul. N-o să mai am cu cine că nu mai am personal şi atunci va fi mai aglomerat, s-ar putea să se trezească că nu pleacă niciun tren din depou", a declarat Marian Artimon, de la sindicatul liber Metrorex, pentru Observatornews.
CITEȘTE ȘI: Salariile angajaților Metrorex au fost majorate cu o sumă consistentă. Sumele adăugate ar putea fi obținute din mărirea tarifelor pentru călătoriile cu metroul
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Principala cauză invocată de sindicat este deficitul de personal. Dintr-un total de peste 5.900 de posturi, sunt ocupate mai puţin de 5.000. Angajările făcute anul trecut au fost anulate prin ordonanţa trenuleţ, în consecință, unii angajaţi muncesc dincolo de fişa postului.
„Îşi încalcă instrucţia de serviciu prin efectuarea nu doar a sarcinii proprii, nu doar a două funcţii ci a trei funcţii. Când se întâmplă ceva vin si ne anchetează si ne cercetează penal. Sunt mii de zile de concediu pe care le tot rostogolim şi nu li se acordă",spune la rândul său Florin Herda, liderul mecanicilor.
„Orele suplimentare la Metrorex nu se plătesc. Lipsesc multe. Începând de la materiale, piese de schimb, scule, echipamente, apa care e necesară", adaugă maistrul electrician Viorel Covrig.
Astfel, sindicaliștii acuză faptul că li s-au tăiat măririle de salarii de 1.050 lei, dar şi salariile compensatorii la pensionare. Odată cu noua ordonanţă, noul contract colectiv de muncă, negociat la finalul anului 2024, nu se mai poate aplica.
Acesta indica o majorare fixă a salariilor în valoare de 1.050 de lei, îndiferent de funcţia ocupată de angajat. În plus, cei care urmează să iasă la pensie ar fi trebuit să primească 3 salarii, raportat la ultima lună de muncă.
Marian Artimon mai avertizează că au început să plece mecanici la CFR sau în mediul privat pentru că acolo li se plătesc orele suplimentare.
Sindicaliştii de la metrou anunţă proteste săptămâna viitoare la Ministerul Finanţelor, dar şi în faţa Guvernului.
CITEȘTE ȘI: Noul metrou Alstom de la Metrorex nu are nimic special. Designul interior al trenului „Giurgiu” nu diferă foarte mult de cel cu care bucureștenii sunt deja obișnuiți