Pe data de 27 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis că actualul președinte a solicitat, de urgență, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Evenimentul va avea loc joi, 28 noiembrie, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Vestea vine în condițiile în care au apărut suspiciuni cu privire la securitatea națională, după primul tur al alegerilor.
Potrivit datelor transmise de instituție, CSAT va verifica dacă voturile din turul 1 au fost fraudate. Experții vor vedea dacă au avut sau nu loc atacuri cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, a transmis Administrația Prezidențială.
CITEȘTE ȘI: Apocalipsa în România vine în 2025 și va fi de natură fiscală. Specialiștii în domeniu vorbesc despre un an extrem de greu din punct de vedere financiar
Pe data de 24 noiembrie a avut loc turul 1 al alegerilor prezidențiale, moment în care toate sondajele au fost demontate de numărătoarea voturilor. Pe primul loc a ieșit Călin Georgescu, pe locul al doilea, Elena Lasconi, iar pe cel de-al treilea, Marcel Ciolacu. Nici liderul PNL, nici cel de la PSD sau AUR nu au reușit să intre în turul 2, contrar așteptărilor.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Doi candidați sunt de părere că a fost vorba despre fraudă și au mers chiar la Curtea Constituțională a României, unde au depus câte o cerere. Obiectul este denumit „anulare alegeri prezidențiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024". Tot joi, 28 noiembrie 2024, se vor judeca și aceste cereri.
Amintim că o amplă anchetă este în desfășurare în România, pe tema alegerilor. Președinta Partidului Renew din Parlamentul European i-a cerut directorului TikTok să verifice dacă platforma a influențat sau nu scrutinul. De asemenea, CNA i-a cerut Comisiei Europene să investigheze platforma. Rămâne de văzut la ce concluzie vor ajunge autoritățile, după ce vor strânge toate dovezile.
CITEȘTE ȘI: Cât costă Târgul de Crăciun din București. Primăriile scot din buzunare sume impresionante pentru organizarea evenimentelor îndrăgite de turiști și localnici