Noi probleme financiare în Educaţie. O recunoaşte chiar ministra Ligia Deca. Ministerul acesteia solicită suplimentarea bugetului cu aproape 500 de milioane de lei pentru a plăti salariile profesorilor și bursele elevilor pe luna noiembrie 2024, dar și pentru transportul elevilor.
De asemenea, mai este nevoie de fonduri pentru salariile profesorilor din învățământul superior de stat, finanțarea de bază, subvenții pentru cămine şi pentru cantine studențești.
Ministerul Educației solicită 496 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, care vor fi împărţiţi astfel:
158 de milioane de lei în vederea asigurării drepturilor salariale aferente cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de stat.
48 de milioane de lei în vederea asigurării drepturilor salariale aferente cadrelor didactice din învățământul superior de stat, finanțarea de bază, subvenții pentru cămine
28 de milioane de lei în vederea acoperirii cheltuielilor cu facilitățile de transport pentru elevi
262 de milioane în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele elevilor din învățământul preuniversitar, pentru plata burselor aferente lunii noiembrie 2024, cu termen de plată 15 decembrie 2024.
Citiţi şi: 1.100 de lei pentru elevii dintr-un județ al României. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care doresc să beneficieze de bani
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Proiectul prevede majorarea sprijinului pentru masă și cazare atunci când vine vorba de competițiile școlare. Ministerul Educației oferă 200 de lei pe zi pentru fiecare elev și profesor.
Altfel, elevii care se clasează pe primele locuri la olimpiadele naționale pot beneficia între 300 și 1.000 de lei. Când vine vorba de competițiile de la nivel internațional, stimulentele pot ajunge chiar și la 8.000 de lei, asta în cazul unei medalii de aur și a unui punctaj maxim.
Elevii de liceu și de gimnaziu, cu excepția celor din clasele a V-a și a IX-a, care încheie anul școlar 2024-2025 cu media 9,50 sau mai mare primesc și bursă de merit.
Citiţi şi: Ideea genială a unor elevi din Timișoara a intrat în atenția autorităților din România. Cum ar putea schimba invenția lor circulația pietonilor
Ligia Deca a avut și un apel către profesorii de Limba și literatura română – să folosească în predare noul Îndreptar ortografic, ortoepic și de punctuație.
Pe piață, cartea costă 35 de lei, este editată la Editura Univers Enciclopedic și autorii sunt cercetătorii Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.
"Am avut o discuție despre inițierea unei hotărâri de guvern care să permită utilizarea fondurilor din acel fond de rezervă al Ministerului Educației, ca să putem dota fiecare școală cu o ediție a îndreptarului pentru că până la urmă nu ajunge doar să-l lansăm, trebuie să ne și asigurăm că el ajunge la profesori și la elevi și îi îndemn pe toți cei implicați în educația copiilor să utilizeze cu încredere îndreptarul, să-l integreze în procesul de predare și învățare și mai ales, să contribuie la cultivarea unei culturi a corectitudinii și a clarității în limbaj, foarte important, mai ales în această perioadă”, a declarat Deca.