Zilele acestea, anticiclonul a provocat o încălzire bruscă pe teritoriul țării noastre, dar și în zona de nord-est a Europei. Aerul cald a dus la o schimbare a temperaturilor și i-a lăsat pe români fără zăpada care era așteptată la final de noiembrie. Fenomenul ar putea continua și în luna decembrie și ar putea duce la sărbători fără ninsori.
Șansele să avem zăpadă de Moș Nicolae sau de Crăciun par a fi din ce în ce mai mici. Masa de aer cald provoacă dezgheț inclusiv pe coastele din nordul Rusiei, unde temperaturile sunt mult mai reduse decât în țara noastră. Revenind la țara noastră, fenomenul a dus la creșterea valorilor termice în așa fel încât în jumătatea vestică și sud-vestică a țării, au fost înregistrate până la 10 – 12°C.
În acest context, directorul ANM Florinela Georgescu susține că vom avea „un sezon mai extins de iarnă”, care urmează să înceapă din luna noiembrie și se va termina în martie. Pe de altă parte, va fi o iarnă atipică, fără mari șanse de ninsoare.
„E puțin probabil să apară ninsoarea în zonele de câmpie, pentru că temperaturile s-ar putea menține ușor peste normalul acestei perioade”, a spus meteorologa, astfel că vom avea anticiclon în sud poate şi de sărbători.
CITEȘTE ȘI: Ce salariu are un avocat stagiar în România. Suma încasată lunar de un angajat al Ministerului de Justiție nu este una foarte tentantă
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dacă anticiclonul va rămâne pe teritoriul țării noastre, va duce la o creștere semnificativă a valorilor termice. În același timp, sunt șanse de precipitații care s-ar fi manifestat, în mod firesc, sub formă de ninsoare sau lapoviță, dar acum vor veni ca ploi.
„Pe de o parte, vorbim despre posibilitatea unor temperaturi în general apropiate de normalul climatologic și un regim al precipitațiilor de asemenea, ceea ce ar însemna că în fiecare din lunile următoare am putea avea, în medie, cantități de precipitații între 30 și 60l/m². Pe de altă parte, primele fenomene de iarnă noi le-am avut deja, pentru că au fost primele ninsori la munte, au fost primele dimineți cu temperaturi sub 0°C, nu doar în zonele depresionare”, a transmis Florinela Georgescu, director al ANM.
CITEȘTE ȘI: Fără TikTok în România, începând cu data de 28 noiembrie. Vicepreședintele ANCOM cere, de urgență, suspendarea celei mai folosite platforme din țară