În ultimii ani, numărul cazurilor în care urși au fost surprinși în diferite orașe din țara noastră s-a înmulțit tot mai mult. Cu o astfel de situație s-au confruntat recent și locuitorii orașului Alba Iulia. Pentru a preveni eventuale interacțiuni între animal și oameni, autoritățile au transmis un mesaj de avertizare în acest sens.
Situația urşilor pare să fi scăpat de sub control în ultimii ani în țara noastră. Astfel, sunt tot mai dese cazurile în care animalele înfometate coboară în localitățile aflate în apropierea pădurilor, pentru a căuta mâncare. Cu o astfel de situație s-au confruntat recent locuitorii orașului Alba Iulia.
În urmă cu câteva zile, Primăria Alba Iulia a anunțat că a fost semnalată prezența unui urs în zona mai multor străzi din oraș. Potrivit autorităților, animalul a fost surprins în zona din proximitatea pădurii, la ieșire din cartierul Micești spre Șard. Totodată, reprezentanții primăriei au avertizat locuitorii să fie extrem de atenți și să evite orice fel de interacțiune cu animalul. Pentru a îndepărta ursul din localitate a fost cerut ajutorul unei asociații de vânători.
„Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza, în cursul acestei zile, o goană de îndepărtare a ursului.
Atenționăm cetățenii din Alba Iulia și împrejurimi, să evite deplasarea pe jos în această zonă în perioada următoare, pentru siguranța lor. Sporiți atenția și nu vă expuneți riscurilor, iar dacă observați apariția animalelor sălbatice în apropierea dumneavoastră, apelați serviciul unic de urgențe 112”, se arată în cadrul comunicatului emis de Primăria Alba Iulia.
(CITEȘTE ȘI: Animalul simbol care şi-a făcut apariţia în România. Are o putere incredibilă, filmarea din pădure a devenit virală)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Urșii au început să coboare tot mai des în localitățile aflate în vecinătatea habitatului lor natural din mai multe motive. Unul dintre acestea este culesul intensiv al ciupercilor și fructelor de pădure, care a lăsat animalele fără surse de hrană. În aceste condiții, găsirea hranei în curțile oamenilor a devenit o variantă facilă pentru urși.
De asemenea, pe fondul schimbărilor climatice tot mai evidente, marile mamifere nu mai intră pe timpul iernii în hibernare. În această situație, animalele sălbatice au nevoie de hrană și în sezonul rece, astfel că gunoaiele aruncate la marginea localităților devin adevărate atracții pentru acestea. În plus, numărul urșilor a crescut foarte mult în ultimii ani, deoarece vânarea lor a fost interzisă în țara noastră în anul 2016.
(NU RATA: Vietatea rară apărută în România de nicăieri. Animalul a fost văzut de mai multe persoane în diferite locuri)