În ciuda faptului că este un mecanism popular și a atras un număr mare de contribuabili, amnistia fiscală implementată de Ministerul Finanțelor nu a generat încasările dorite la bugetul statului. Până acum au fost încasări de 3,6 miliarde de lei, semnificativ mai mici decât prognoza inițială de 9 miliarde de lei.
Autoritățile din țara noastră aveau așteptări mari după ce Ministerul Finanțelor a implementat amnistia fiscală, prin intermediul căreia contribuabili pot să scape de dobânzi, penalități și, în unele cazuri, chiar de o parte din principalul datoriei.
În ciuda faptului că a atras un număr mare de contribuabili, amnistia nu a generat momentan suma preconizată inițial. Mai exact, până acum au fost încasați aproximativ 3,6 miliarde de lei, sumă mult mai mică decât cele 9 miliarde de lei prognozate. Chiar dacă programul se află sub așteptările inițiale, se estimează că va aduce în final între 5,5 și 6 miliarde de lei la bugetul de stat, în contextul în care România are un obiectiv de deficit de 7,9% din PIB pentru anul acesta.
Aproximativ 130.000 de solicitări au fost depuse până la finalul săptămânii trecute, iar numărul crește cu 5.000 pe zi. Printre cele mai mari contribuții se numără plata unei companii care a achitat 2,4 miliarde de lei, sumă care a contribuit semnificativ la creșterea încasărilor, care ar fi fost de doar 1 miliard fără această sumă uriașă.
În plus, Guvernul a introdus, pe lângă amnistia fiscală, o măsură de stimulare a firmelor care își achită datoriile la timp, majorând bonificația de la 3% la 5%.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(VEZI ȘI: România este la pământ! Guvernul vrea mărirea taxelor şi impozitelor. De când ar urma să intre în vigoare?)
În urmă cu câteva zile, Ministerul Finanțelor a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Totuși, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenția de a beneficia de această facilitate rămâne 25 noiembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, prin intermediul rețelelor de socializare. În plus, acesta a anunțat că va propune ca acordarea bonificației de 3% pentru contribuabilii care şi-au achitat la timp taxele şi impozitele să devină permanentă.
„Vin astăzi cu două anunţuri importante: Pentru a veni în sprijinul contribuabililor care vor să-şi clarifice situaţia fiscală, am decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale până la data de 20 decembrie 2024. Concret, termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie, dar prelungirea termenului pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală şi plată până la 20 decembrie. Am luat această decizie pentru că amnistia fiscală din 2024 a fost diferită faţă de cele de până acum. Fiind mai aproape de contribuabili şi mult mai uşor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care vor şi-au prezentat deja intenţia să beneficieze. Informarea contribuabililor cu privire la măsurile fiscale adoptate, prin intermediul Poştei Române şi a SPV, a determinat contribuabilii să fie interesaţi să-şi achite obligaţiile fiscale”, a scris Marcel Boloş pe Facebook.
(NU RATA: Drama economică a României trecută sub tăcere. Datoria statului a crescut cu o sumă fabuloasă în primele nouă luni ale anului în curs)