Apple are probleme tot mai mari în Marea Britanie. În cursul zilei de joi, 14 noiembrie 2024, organizația de protecție a consumatorilor „Which?” a dat în judecată compania americană, pe care o acuză de încălcarea legii concurenței. Dacă va fi găsită vinovată, Apple riscă o sancțiune de 3 miliarde de lire sterline.
Gigantul Apple se află în fața unui proces major în Marea Britanie, intentat de organizația de protecție a consumatorilor „Which?”. Compania americană este acuzată că a încălcat legea concurenței și riscă sancțiuni uriașe.
Mai exact, Apple este acuzată că ar fi forțat utilizatorii să folosească iCloud, serviciul propriu de stocare a datelor, în detrimentul altor opțiuni disponibile pe piață. În plus, „Which” susține că gigantul american a putut astfel să-şi suprataxeze utilizatorii şi cere, în numele acestora, daune de 3 miliarde de lire sterline.
„Credem că clienţilor Apple li se datorează aproape 3 miliarde de lire sterline, ca urmare a faptului că gigantul american le-a impus acestora serviciile iCloud şi a blocat concurenţa din partea serviciilor rivale", au transmis reprezentanții „Which?” prin intermediul unui comunicat de presă.
În cazul în care instanța va considera că Apple a abuzat de poziția sa dominantă pentru a impune iCloud utilizatorilor, compania riscă o amendă uriașă. Mai mult, acest proces ar putea avea implicații importante pentru întreaga industrie tech, oferind un exemplu pentru alte companii care se folosesc de tactici similare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(CITEȘTE ȘI: Marile publicații europene au început războiul cu Elon Musk. Acuzații grave la adresa celui mai bogat om din lume)
iCloud este integrat în toate produsele Apple, astfel că utilizatorii nu au la dispoziție opțiunea de a alege un alt serviciu de stocare în cloud în cadrul sistemului de operare. Acest serviciu permite backup-ul datelor, inclusiv fotografii și documente, fiind astfel singura soluție disponibilă pentru utilizatori pe platforma Apple.
Această practică nu este însă singulară în peisajul tehnologic mondial, fiind detectată și în cazul Microsoft, care își forțează utilizatorii să folosească OneDrive, propriul serviciu de stocare, pe sistemele de operare Windows.
Procesul din Marea Britanie nu este însă primul de acest gen pentru Apple. Recent, Guvernul Statelor Unite ale Americii a acuzat compania că monopolizează piața de stocare cloud. Mai mult, în luna martie a acestui an, Apple a fost amendată cu 1,84 miliarde de euro pentru că nu a permis dezvoltatorilor să redirecționeze utilizatorii către surse externe unde serviciile de streaming muzical erau mai ieftine.
(NU RATA: Tăticul TikTok e șeful Chinei. Ce avere impresionantă a strâns omul care a creat faimoasa rețea de socializare)