Puţini şoferi ţin cont de lege când este vorba de locul de parcare ales în situaţii urgenţe. De exemplu, poţi primi o amendă uriaşă dacă parchezi pe locul vecinului, iar acesta sună la poliţie.
Se apropie sărbătorile de iarnă, drept urmare mulţi români au musafiri sau aleg să îşi lase maşinile pe alte locuri decât trebuie din grabă sau necesitate. Poliţiştii avertizează, însă, că acest obicei se poate lăsa cu mulţi bani în minus în buzunar. Practic, dacă vecinul căruia i s-a ocupat locul sună la autorităţi, cel vinovat va plăti chiar şi 1.000 de lei amendă.
Legea este clară, ba chiar autoturismul poate fi ridicat în unele oraşe din ţară, astfel că suma finală va fi una uriaşă.
Citeşte şi Amenzi pentru românii care transportă bradul de Crăciun cu maşina. La ce trebuie să fie atenţi conducătorii auto?
Dacă ai ales sau ai fost obligat de circumstanţe să parchezi maşina pe un alt loc de parcare, atunci trebuie să ştii că poţi primi o amendă uriaşă. În cazul în care vecinul afectat va suna la poliţie, vei scoate din buzunar o sumă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei, însă există şanse ca maşina să fie şi ridicată, ceea ce creşte costul considerabil.
O altă problemă care îţi poate afecta bugetul în această perioadă este spălatul maşinii pe trotuar sau pe locul de parcare. Practic, nu ai voie să arunci nici măcar o găleată cu apă peste autoturism, în faţa casei sau blocului. Pentru acest gest poţi primi 500 de lei amendă.
Lucrurile sunt şi mai grave pentru şoferii care blochează căile de acces, acest lucru fiind mai des întâlnit în cartierele rezidenţiale mai noi, unde străzile sunt înguste. Pentru această abatare, conducătorii auto vor scoate din buzunar 2.000 de lei, aşadar atenţie mare unde lăsaţi maşinile în perioada următoare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Un alt lucru pe care nu ai voie să îl faci printre blocuri în această perioadă este colindatul cu boxe şi microfon. Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, astfel că mulţi aleg să facă bani frumoşi umblând prin marile oraşe din ţară cu muzica dată la maximum, însă se pot trezi cu amenzi de 1.000 de lei.
Conform Codului Rutier, contravenţiile rutiere au valori diferite, în funcţie de abaterile de la lege:
clasa I: două sau trei puncte-amendă;
clasa aII-a: patru sau cinci puncte-amendă;
clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă;
clasa a IV-a: de la nouă la 20 la puncte-amendă;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (se aplică doar persoanele juridice).
Citeşte şi Cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în România decât în aceste circumstanțe. Tot ce trebuie să știi despre schimbarea anvelopelor în anotimpul rece