Inspectorii de la ITM au pornit o serie de controale masive în România, în ultima perioadă, iar Arena Națională a fost pe lista locurilor de vizitat. Jandarmeria Română făcuse o solicitate care le-a atras atenția, așa că au mers, pe 20 octombrie, să verifice. Vestea a fost dată abia 10 zile mai târziu, pe data de 30 octombrie, prilej cu care a fost comunicată și valoarea amenzii.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Muncii, inspectorii au descoperit că 610 angajați nu aveau cartea de muncă în conformitate legală. Cei afectați sunt, în special, agenții de securitate și stewarzii. În actele lor, erau trecute mult mai puține ore decât era trecut în contract. Astfel, angajatorii plăteau mai puțini bani la stat, iar lucrătorii aveau doar de pierdut, atât la vechime, cât și la pensie.
„În data de 20 octombrie 2024, în urma unei solicitări din partea Jandarmeriei Române, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a desfășurat o acțiune de control la Arena Națională, cu ocazia unui meci de fotbal.
În timpul controlului, s-a constatat că 610 angajați, în special agenți de securitate și stewarzi, au prestat activitate cu depășirea duratei timpului de lucru prevăzut în contractele individuale de muncă. Mai exact, angajații erau încadrați cu normă parțială însă, în realitate prestau activități aferente unei norme întregi”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI: Cât costă întreținerea gazonului de pe Național Arena! Primăria Capitalei a făcut anunțul
Scandalul de la Arena Națională a ajuns până la Ministerul Muncii. Simona Bucura Oprescu a venit deja cu o declarație în acest sens, transmițând că vor continua controalele ITM. Amenda este de 40.000 de euro, pentru neregulile depistate.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Societatea comercială, care are sediul în Constanța, a fost sancționată contravențional cu o amendă în cuantum de 200.000 lei, conform Codul Muncii.
„Avem toleranță zero față de încălcarea legislației muncii care pune în pericol atât angajații, cât și activitățile economice desfășurate cu bună credință. Continuăm aceste verificări pentru a proteja drepturile tuturor lucrătorilor din România și a descuraja astfel de practici”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale”, extras din comunicat.
Ce s-a întâmplat la Arena Națională este un caz destul de des întâlnit, de muncă „la gri”. Unii angajatori recurg la astfel de practici pentru că statul îți oprește mai bine de 40% din salariu, iar tu, ca angajat, vrei să ai parte de un salariu decent, dar patronii abia mai fac față măsurilor fiscale.
CITEȘTE ȘI: Munca la negru e în floare în Capitală! Nereguli grave descoperite de ITM, la o firmă de pază! Secretar de stat: Lucrau 623 de persoane fără forme legale de angajare sau cu documente de angajare înregistrate după începerea activității