Alimentul care se regăsește și în bucătăriile românilor a fost detectat ca fiind infestat cu pesticide în mai multe magazine. Specialiștii în domeniu au reușit să găsească în urma analizelor chiar și o substanță interzisă de peste cinci decenii.
Uleiul de rapiță, utilizat frecvent în bucătării din întreaga Europă, inclusiv în România, a intrat recent în atenția publicului după ce revista germană „Öko-Test” a publicat un raport alarmant. În ediția din august 2024, au fost analizate 30 de uleiuri de rapiță, iar rezultatele au arătat prezența pesticidelor interzise, contaminări cu uleiuri tehnice și niveluri ridicate de grăsimi trans în mai multe produse.
Dintre cele 30 de uleiuri testate, 16 erau convenționale și rafinate, iar 14 bio și presate la rece. Concluziile au fost mixte: deși 11 produse au primit calificativul „foarte bine”, șapte au fost etichetate ca „nesatisfăcătoare” sau chiar „inacceptabile”. Un caz șocant a fost descoperirea pesticidului DDT, o substanță interzisă de peste cinci decenii, într-un ulei bio presat la rece sub marca „Dennree”. Materia primă folosită în producerea acestuia provenea din România, unde DDT-ul este de asemenea interzis. Deși nivelul detectat nu reprezintă un pericol imediat, această substanță este considerată probabil cancerigenă și extrem de persistentă în mediu.
Problema pesticidelor nu s-a limitat la DDT. În jumătate dintre produsele testate au fost identificate reziduuri de pesticide, iar trei dintre ele conțineau Deltametrin, suspectat și el de efecte cancerigene. Situația este agravată de prezența grăsimilor trans, detectate în cantități ridicate în două uleiuri rafinate. Deși acestea respectă limitele legale, experții consideră concentrațiile periculoase, mai ales având în vedere riscul crescut de boli cardiovasculare asociat consumului regulat.
O altă problemă majoră a fost contaminarea cu uleiuri minerale, întâlnită în două treimi dintre produsele analizate. Aceste contaminări apar adesea în timpul recoltării și procesării, când echipamentele de producție intră în contact cu rapița. Zece produse au fost penalizate pentru această deficiență. În plus, unele companii au fost criticate pentru practici înșelătoare de etichetare. De exemplu, un produs care susținea că utilizează exclusiv rapiță din Germania a recunoscut ulterior că sursele includ și alte țări, precum România, Croația și Franța.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pe de altă parte, raportul a evidențiat și exemple pozitive. Cinci uleiuri rafinate, disponibile la prețuri accesibile de 1,39 euro/litru, au primit calificativul „foarte bine”, confirmând că o calitate ridicată nu implică întotdeauna costuri mari. În categoria bio presate la rece, unele produse, la prețuri de 3,30 euro/litru, s-au remarcat prin standardele ridicate de puritate.
Analiza scoate în evidență necesitatea unei supravegheri mai stricte a producției de ulei de rapiță, atât în Europa, cât și în România, pentru a proteja consumatorii de riscurile asociate contaminărilor și etichetării înșelătoare. Totodată, consumatorii ar trebui să fie informați și să aleagă produse testate, care îndeplinesc standarde înalte de siguranță.
VEZI ȘI... Pensionarii din România, umiliţi! Primesc mai puţini bani, situaţia este îngrijorătoare. O spune şi o statistică europeană