PIB-ul României trece printr-o perioadă de stagnare și insecuritate, analizele economice arătând această situate care trezește îngrijorare. Printre cele mai afectate sectoare sunt agricultura, silvicultura și pescuitul care au înregistrat scăderi în comparație cu anul anterior.
Perioada econimică traversată de România este una de stagnare și incertitudine, după cum reiese din datele cele mai recente ale Institutului Național de Statistică (INS). Chiar dacă PIB pentru trimestrul III 2024 a fost estimat la 471,56 miliarde de lei la prețuri curente, creșterea de 1,2% pe seria brută față de același trimestru al anului anterior arată o scădere de 0,1% pe seria ajustată sezonier comparativ cu trimestul anterior.
Astfel, de-a lungul primelor nouă luni ale anului 2024, PIB-ul României a cunoscut o creștere de doar 0,9% față de aceeași perioadă a anului 2023, atât pe seria brută, cât și pe cea ajustată sezonier. Rata modestă de creștere arată provocările structurale și economice. Anumite sectoare precum agricultura, silvicultura și pescuitul, continuă să fie cele mai afectate, arătând o scădere de 1,9% față de anul anterior. Pe de altă parte, alte sectoare precum construcțiile, au cunoscut o creștere de 0,1%.
Una dintre cele mai importante observații constă în stabilitatea valorii PIB ajustat sezonier și care estimat la 446,176 miliarde de lei în trimestrul III 2024, fără să cunoască modificări semnificative comparativ cu trimestrul anterior. Cu toate acestea, stagnarea ridică mai multe semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea economiei într-un mediu în care cererea internă este una slabă, iar mediul extern este unul instabil.
Consumul gospodăriilor a înregistrat o ușoară creștere a contribuției, de la 3% la 3,1%, însă această creștere nu a fost suficientă pentru a combate încetinirea anumitor componente economice. Unul dintre indicatorii cheie ai investițiilor, formarea brută de capital fix, a arătat o ușoară scădere de la 100,7% la 100,4%. Declinul indică o diminuare a interesului pentru investiții pe termen lung, lucru care ar afecta într-n mod negativ perspectivele de creștere economică în anii care urmează.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
De asemenea, contribuția impozitelor nete pe produs a înregistrat o scădere de 0,8 puncte procentuale, ceea ce indică un nivel mai scăzut al activității economice generale. Situația cu care se confruntă România cere anumite măsuri economice care să fie bine direcționate, dintre acestea făcând parte îmbunătățirea investițiilor, sprijinirea sectoarelor afectate și stimularea consumului intern, procese esențiale în a combate stagnarea economică.
VEZI ȘI... Teama majoră ce pune stăpânire pe motorul Europei. Previziunile sumbre ale politicienilor produc fiori în Germania: „Suntem principala țintă din UE”