Sărbătorile de iarnă se apropie, simultan cu îngrijorarea multor români cu privire la creșterea prețurilor la produsele tradiționale. Într-a opta lună în care România se plasează consecutiv în vârful clasamentului european al inflației, premisele pentru prețurile de Crăciun ale cărnii de porc sunt mai degrabă pesimiste.
Fermierii români fac pregătiri intense în vederea sărbătorilor de iarnă, context în care carnea de porc ocupă în mod tradițional un loc special. Însă, românii trebuie să-și facă socotelile cu atenție, căci inflația nu va ocoli nici prețurile preparatelor care le vor permite să se bucure de spiritul Crăciunului.
În piețele din Galați, de exemplu, carnea de porc și produsele aferente se vând în prezent la prețuri cuprinse între 10 lei și 36 de lei. Însă este de așteptat ca aceste prețuri să crească sensibil odată cu apropierea sărbătorilor, notează G4Food.
Astfel, pulpa de porc fără os se vinde cu 27-28 de lei/kilogram. Iar dacă poftesc la pulpă de porc cu os, cumpărătorii trebuie să achite 20-21 de lei/kilogram.
Cotletul de porc dezosat se vinde cu 28-29 de lei/kilogram, iar șunca de porc înseamnă un cost de15-16 lei/kilogram. Cele mai scumpe produse sunt ceafa de porc și mușchiulețul de porc, cu prețuri de 35-36 de lei/kilogram.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
La rândul ei, costița de porc costă 29-30 de lei/kilogram. Cel mai ieftin produs de gen este ficatul de porc (10 lei/kilogram). Carnea pentru tochitură și carnea tocată de porc înseamnă un cost de 26-27 de lei.
Crescătorii de porci întâmpină dificultăți cu creșterea animalelor până la greutatea de sacrificare. De multe ori se întâmplă să nu scoată niciun profit. Astfel, un fermier din județul Galați crește porci pentru consumul propriu. Vinde doar câteva suine care îi rămân.
„Dacă am calcula cât investim în creșterea porcilor, nu ne scoatem cheltuiala. Continuăm să facem asta pentru că noi ne ocupăm în paralel și cu vânzarea de cereale și cumva ne este mai ușor. Cu cerealele care ne rămân după fiecare cursă de transport reușim să îi creștem”, a declarat Nicoleta Federenco, fermier din localitatea Pechea, județul Galați.
Când porcii ajung la 120 de kilograme, soții Federenco îi scot la vânzare, contra unui preț de 17 lei pe kilogram în viu. Cumpărătorii sunt consăteni din Pechea, dar și din Galați și alte comune gălățene, cum ar fi Șendreni și Braniștea.
CITEȘTE ȘI: Eticheta mincinoasă din supermarket a devenit virală pe internet. Ce scria pe pachetul de carne de porc tradițional depășește orice imaginație
„Ca să fie și profitabil, ar trebui să dăm porcii cam cu 20 de lei pe kilogram în viu. O tonă de cereale costă 1.300 de lei, iar un porc ca să ajungă la 100 de kilograme în decurs cam de 10 luni-un an, mănâncă mult mai mult de o tonă. Nu mai punem cu ce completăm aceste cereale, adică floarea-soarelui, mazăre și altele”, a completat Nicoleta Federenco.
În cazul în care purceii nu provin din gospodăria proprie, ci trebuie cumpărați, cheltuielile suplimentare pot urca la 700-800 de lei pentru fiecare animal. Fermierul menționat a declarat, pentru sursa citată, că este nevoit să mențină prețul la 17 lei pe kilogram în viu. În caz contrar, potențialii cumpărători ar da buzna în supermarketuri, unde pot cumpăra carnea cu numai 25 de lei pe kilogram.
Anul trecut, în ajunul sărbătorilor de iarnă, prețul unui porc vândut de combinate a crescut cu 250 de lei. Practic o dublare față de prețul mediu din 2023.
CITEȘTE ȘI: Alimentul banal care va deveni un lux în România. Din noiembrie se anunță o scumpire majoră pentru toate aceste produse