Alegerile parlamentare 2024. Prezenţa la vot în Diaspora, surprinzătoare. Ce e diferit faţă de 2020?

Alegerile parlamentare 2024. Prezenţa la vot în Diaspora, surprinzătoare. Ce e diferit faţă de 2020?
📅 2024-12-26

Prezenţa la vot în Diaspora, la alegerile parlamentare 2024, este una surprinzătoare, după cum arată datele oficiale. Românii din străinătate au început deja să voteze reprezentanţii în Parlament, aceştia având la dispoziţie două zile pentru cel de-al zecelea scrutin parlamentar organizat în România, după 1989.

Update sâmbătă, 30 noiembrie, ora 21:30: Până la această oră, 157.457 de cetăţeni români din străinătate au votat în cadrul alegerilor parlamentare. La aceeaşi oră, în 2020, doar 84.000 de alegători se prezentaseră la vot. Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord rămâne pe prima poziţie în topul ţărilor în care s-a votat de către cele mai multe persoane: 27:410.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Este important de precizat că pentru prima oară în România, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Institutul Naţional de Statistică au realizat un program prin care românii pot urmări rezultatele scrutinului în timp real.

Practic, după ora 21:00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise birourilor electorale judeţene, verificate şi urcate în sistem, rezultatul este afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, cetăţenii pot urmări centralizarea voturilor, după închiderea secţiilor de votare pe următoarele site-uri: prezenta.roaep.ro şi voting.roaep.ro.

Citeşte şi Câți ani are, în realitate, Călin Georgescu, independentul ajuns în finala alegerilor prezidențiale din România. Diferența față de soția sa este doar opt ani

Alegerile parlamentare 2024, câţi români din Diaspora votează?

A început votul la alegerile parlamentare 2024, care vor determina structura Parlamentului, acesta fiind format din Senat și Camera Deputaților. Practic, se vor redistribui cele 136 de locuri din Senat și toate cele 330 de locuri din Camera Deputaților între partidele și alianțele care depășesc pragul electoral de 5%.

Sportpesurse.ro

Revoluția pregătită de Ion Țiriac, în secret, în România. Super afacerea de un miliard de euro cu care magnatul vrea sa îngenuncheze Europa

Sportpesurse.ro

„Ați omorât 19 gimnaste”. Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați de mama unei sportive aflate sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie

Autoritatea Electorală Permanentă a informat sâmbătă că sunt înscrişi în listele electorale permanente un număr total de 18.008.555 de alegători. De asemenea, numărul total al celor care au interzis să se prezintă la urna de vot este de 19.403 cetăţeni, iar al românilor din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă este de 6.656 cetăţeni.

În cazul celor din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro şi sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate este de 5.864 cetăţeni.

Până la ora 20:00, prezenţa la vot a românilor din Diaspora a depășit-o pe cea din 2020, 145.310 de persoane votând deja. Acum patru ani, la aceeaşi oră, îşi exprimaseră votul doar 81.123 de români.

Din ce ţări au votat românii?

Cei mai mulţi alegători români au votat la alegerile parlamentare 2024 din Marea Britanie (aproape 25.000), Italia (aproape 23.000), Germania (aproape 22.000), dar şi din Spania (peste 17.000).

Republica Moldova ocupă următorul loc cu aproape 15.000 de voturi, în timp ce Franţa nu a adunat nici măcar 8.000 de alegători. În Statele Unite ale Americii, doar 928 de persoane s-au prezentat la vot, în timp ce în Canada s-au adunat 1.011 votanţi.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a atras atenţia asupra faptului că, în întreaga lume, procesele electorale pot fi influenţate de activităţi de dezinformare, defăimare şi fake-news, cu ajutorul platformelor de social media şi a tehnologiei de tipul AI.

„Este un aspect care preocupă din ce în ce mai mult autorităţile din întreaga lume, întrucât astfel de platforme sociale nu se supun strict unor reglementări legale şi pot să contribuie, chiar şi fără intenţie, la crearea unor situaţii cel puţin neplăcute. Democraţia are la bază, în primul rând, încrederea cetăţenilor în procesele electorale, iar această încredere poate fi câştigată greu şi poate fi pierdută foarte uşor.

Alături de instituţiile partenere facem eforturi organizatorice pentru a desfăşura alegerile într-un mod transparent şi corect, în acord cu exigenţele standardelor europene şi internaţionale în materie. Avem, însă, nevoie şi de sprijinul cetăţenilor care trebuie să fie atenţi şi responsabili şi să nu se lase atraşi în acţiuni propagandistice, care pot să dăuneze democraţiei unei ţări”, a spus Toni Greblă.

Citeşte şi Klaus Iohannis, smerit înainte de Ziua Națională! Preşedintele îşi cere iertare: "V-am dezamăgit!”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bugetul

Deficitul bugetar colosal, aprobat în tăcere de guvernul Chinei. Situație critică pentru economia gigantul mondial de la Est

Cutremur la Meridian Taxi, una dintre marile companii de specialitate din București. Un pachet de acțiuni ajunge la un cunoscut antreprenor

Dosarul „Apartamentul” a lăsat-o fără serviciu pe angajata primăriei. Cum beneficia de statutul de șefă a Direcției de Patrimoniu a instituției

Șase reguli sfinte ca să câștigi la Loto, dezvăluite de românul care a câștigat de 14 ori la Loterie. Povestea fascinantă a matematicianului care a învins sistemul comunist

Localitatea din România unde locuitorii merg zilnic pe bârna de bitum. Trotuarele au dimensiunile perfecte pentru eroii seriei „Stăpânul Inelelor”

Orașul de gheață a fost inaugurat. Destinația fabuloasă care atrage milioane de turiști în fiecare iarnă

Avertismentul major al lui Georgescu! Ce se va întâmpla în țara noastră din prima zi a anului 2025: „De 2 ani de zile le explic copiilor mei”

China a învins Occidentul cu armele lui. „Nașul vehiculelor electrice” dezvăluie greșeala fatală a marilor producători globali de mașini

Efectul Schengen. Prețurile locuințelor au explodat la graniță, după primirea României cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație

Afacerea adorată de români care bate orice criză. Profiturile sunt mari, iar investiția se recuperează rapid

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.