Puţini şoferi au habar că există anumite afecţiuni care te lasă fără permis auto pe loc, conform legislaţiei rutiere. Pe lista oficială se află mai multe boli care anulează dreptul de a conduce, spun specialiştii.
Ministerul Sănătăţii a introdus, în 2015, mai multe situaţii în care conducătorii auto nu mai au voie să se urce la volan. Printre acestea se numără apneea, conform datelor oficiale.
Citeşte şi Șoferii care nu vor mai avea voie să circule pe timp de noapte. UE dorește să le ia acest drept, dacă se află într-o categorie „de risc”
Din ce în ce mai mulţi şoferi se plâng că lista afecţiunilor care îi lasă fără permis auto se măreşte de la un an la altul. Printre cele mai surprinzătoare motive pentru are nu mai au voie să se urce la volan este sforăitul, medicii considerând că apneea poate fi simptomul unei boli periculoase.
Cu alte cuvinte, conducătorii auto care sforăie au nevoie de un act medical care să ateste că sunt apţi pentru a şofa. De asemenea, doctorii susţin că cei care suferă de apnee sunt foarte obosiţi, motiv pentru care riscul de a adormi la volan creşte considerabil.
„Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă.
Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, se precizează în Ordinul emis de Ministerul Sănătății.
Acest aviz trebuie luat din trei în trei ani, în urma unui control de specialitate.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pe lângă cei care suferă de apnee, şoferii bolnavi de diabet, epilepsie, vertij sau care au afecţiuni neuromotorii, renale sau cardiace nu mai au voie să se urce la volan.
Un alt detaliu important pe care conducătorii trebuie să îl ştie pentru a nu rămâne fără permis auto este faptul că cei care au nevoie de ochelari sau lentile de contact trebuie să le folosească în permanenţă. Altfel, se consideră o încălcare a legii.
Citeşte şi Adio, amenzi clasice în România! Ce se întâmplă cu sancţiunile primite de şoferi de acum, anunţul făcut de Poliţia Română