Afacerile cu produse de panificație, în special covrigii și cozonacii, merg de minune și desfid orice criză. Românii adoră aceste produse, astfel că afacerile mici sau mari în domeniul panificației asigură profituri bune în raport cu investițiile, care sunt recuperate într-un timp relativ scurt.
În perioada Sărbătorilor, patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci, industria autohtonă de profil punând la dispoziție o ofertă cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut.
Deși la nivel intern vânzările de cozonaci au scăzut semnificativ din cauza creșterilor de preț, la export aceste deserturi tradiționale înregistrează încasări record. În special datorită românilor din diaspora, dar și clienților străini care apreciază cozonacul, arată preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Aurel Popescu.
"Preţurile au crescut doar cu rata inflaţiei, însă, din punct de vedere cantitativ, producţia de cozonaci va fi în scădere cu 3-5% în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Avem motive de bucurie în ceea ce priveşte exportul de cozonaci, care a crescut cu 30% faţă de anul trecut. Exportăm în Anglia, Statele Unite, Canada, în toate ţările unde sunt comunităţi mari de români. Însă, cea mai mare creştere o avem în Anglia, unde cozonacii româneşti se vând peste tot, nu doar în magazinele preferate de români. Oferta este una foarte bogată: avem cozonaci cu merişoare, cu portocale, ciocolată, fistic şi, bineînţeles, cozonacii clasici cu nucă, stafide şi rahat", a declarat Aurel Popescu pentru business24.ro.
CITEȘTE ȘI: Adio, cofetării? Deserturile „de magazin” au început să își piardă clienții în perioada sărbătorilor de iarnă în fața gospodinelor
În opinia președintelui ROMPAN, industria se confruntă cu dificultăți ca efect al plafonării adaosului la anumite produse în zona de retail, dar şi al crizei forţei de muncă. Ca urmare, produsele românești de panificație sunt mai scumpe decât cele de import.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
"Noi avem o problemă legată de plafonarea adaosului comercial, pentru că unii retaileri au această practică: pentru produsele din import pun adaos comercial mic, iar pentru produsele româneşti, ca să le aducă la acelaşi nivel de preţ, pun adaos comercial mare, iar românii preferă astfel să cumpere produsele din import. Legat de forţa de muncă, stăm din ce în ce mai rău. Acum ne e frică şi cu Schengen-ul ăsta, pentru că vom avea de suferit. România nu o să mai fie competitivă nici pentru forţa de muncă din ţările asiatice. Ăştia pleacă şi pe jos în Germania", a mai explicat Aurel Popescu.
Anul 2024 a fost pentru industria de morărit şi panificaţie unul "destul de prost", cu un număr însemnat de falimente şi vânzări de firme. Totuși, pierderile au fost compensate de profiturile fabuloase ale covrigăriilor, afacerilor cu simigerii şi patiseriilor, ale căror produse sunt adorate de români. Astfel de afaceri merg în continuare "de nu se poate", mai ales că fenomenul evaziunii nu poate fi controlat în totalitate în acest domeniu, completează președintele ROMPAN.
"Gândiţi-vă că înainte de pandemie era 50 de bani un covrig, iar acum a ajuns la 2,5 lei, de 5 ori creştere. Este un business care merge şi unde evaziunea e la ea acasă", a conchis Popescu.
ROMPAN, prima asociaţie constituită în România în 1990, cuprinde în jur de 220 de societăţi din toate domeniile din industrie.
CITEȘTE ȘI: Salariul uriaș oferit de patiseriile Matei pentru un covrigar. Anunțul de angajare promite și bonusuri suplimentare