Specialiştii se arată îngrijoraţi cu privire la cele mai recente estimări meteorologice, ninsorile fiind din ce în ce mai puţine în Europa, în ultimii ani. Nici această iarnă nu va aduce zăpadă din belşug, pe continent, din păcate.
Astfel, meteorologii anunţă că vom avea un sezon blând, mult mai cald decât în mod normal, fenomen care va afecta toată zona. Astfel, în ianuarie şi februarie 2025, vremea va fi una cu valori termice neobişnuit de ridicate, spre dezamăgirea celor care doreau să se bucure de zăpadă.
Şi turismul legat de sporturile de iarnă este foarte afectat de această încălzire, proprietarii instalaţiilor de schi fiind obligaţi să mărească preţurile pentru ca afacerea să supravieţuiască.
Citeşte şi Vreme de primăvară la început de 2025! Veşti rele de la meteo pentru Revelion şi pentru primele săptămâni din noul an
Iernile cu multă zăpadă par să rămână doar o amintire. În ultimii ani, a nins din ce în ce mai puţin şi mai rar, iar meteorologii de la Severe Weather susţin că şi în această iarnă va fi aceeaşi situaţie. Astfel, sunt prognozate, pentru ianuarie şi februarie 2025, temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal. Acest lucru este cauzat de faptul că aerul rece se va suprapune cu umiditatea, lucru care face imposibile ninsorile.
“Nici în ianuarie sau februarie nu ne aşteptam la prea multă zăpadă. Nu vor fi precipitaţii”, susţin meteorologii de la Severe Weather.
În schimb, sunt prognozate ninsori în luna martie, însă nu în cantităţi foarte mari. Zonele care vor fi acoperite de zăpadă în prima lună de primăvară sunt centrul şi sud-vestul Europei.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Aceste schimbări climatice au consecinţe asupra turismului, agriculturii sau sănătăţii, potrivit unui studiu realizat de Climate Central. Gerul ajută la reglarea populaţiilor de insecte purtătoare de boli, precum ţânţarii, muştele şi căpuşele, în timp ce iernile mai scurte favorizează răspândirea polenului - şi, implicit, a alergiilor.
De asemenea, multe dintre culturile de fructe, care necesită anumite perioade de temperaturi mici, sunt afectate an de an de această încălzire.
“Peste o treime (44) din cele 123 de ţări şi aproape jumătate (393) din cele 901 oraşe analizate au pierdut anual cel puţin echivalentul unei săptămâni de zile de îngheţ din cauza încălzirii provocate de activităţile umane. Analiza se concentrează pe temperaturile minime înregistrate între lunile decembrie şi februarie - care corespund iernii în emisfera nordică - în deceniul 2014-2023”, se arată în studiul institutului american de cercetare.
Aceste schimbări climatice fac ca Europa să se încălzească cel mai rapid la nivel global, cele mai afectate ţări fiind cele baltice şi Danemarca. Aceste state au o adevărată cultură în jurul iernii şi zăpezii, însă şi acest lucru este ameninţat de temperaturile prea ridicate.
„Zăpada, gheaţa şi vremea rece, simboluri ale sezonului de iarnă, dispar rapid în multe locuri, ameninţând ecosistemele, economiile şi tradiţiile culturale”, a subliniat Kristina Dahl, coordonator ştiinţific la Climate Central.
Citeşte şi Anomalia meteo ce apare în primele zile ale anului 2025. Specialiștii de la ANM au explicat cum a fi vremea în următoarele săptămâni