Potrivit unei directive a Parlamentului și Consiliului European, sticlele de plastic își schimbă compoziția începând cu luna ianuarie a acestui an. Astfel, ambalajele non-SGR, adică cele care nu includ garanția de 50 de bani, mai pot fi vândute doar până la data de 30 iunie 2025.
Directiva UE 904/2019 a Parlamentului și Consiliului European, adoptată pe data de 5 iunie 2019, prevede că din ianuarie 2025 sticlele de plastic trebuie să conțină cel puțin 25% plastic reciclat. În plus, potrivit acestei directive, care a intrat în vigoare la 3 iulie 2021., până în anul 2030 sticlele de plastic vor trebui să conțină 30% plastic reciclat.
De asemenea, Uniunea Europeană își propune ca până în 2029 să colecteze 90% din sticlele de plastic de unică folosință pentru reciclare. Pentru atingerea acestui obiectiv ambițios a fost stabilită o țintă intermediară de colectare, și anume de 77% până în 2025.
Astfel, conform noilor reglementări, ambalajele non-SGR, cele care nu includ garanția de 50 de bani, mai pot fi vândute doar până la data de 30 iunie 2025.
Implementat în decembrie 2023, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a avut un impact major asupra reciclării înțara noastră. Până la finalul anului trecut, românii au returnat peste 3,36 miliarde de ambalaje, ceea ce a permis reciclarea a peste 231.300 de tone de deșeuri.
(VEZI ȘI: De ce apare litera „e” pe multe dintre ambalajele produselor alimentare. Milioane de români au văzut asta măcar o dată dar nu știu ce înseamnă)
Guvernul a aprobat recent două acte normative prin care comercianții și producătorii au primit o perioadă suplimentară de șase luni pentru a epuiza stocurile de ambalaje non-SGR. În aceste condiții, termenul inițial de 31 decembrie 2024 a fost extins până la 30 iunie 2025. După această dată, vânzarea produselor care nu fac parte din sistemul SGR va fi complet interzisă în țara noastră.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Conform Hotărârii de Guvern care modifică și completează legislația privind Sistemul de Garanție-Returnare, comercianții vor trebui să respecte mai multe reguli stricte:
Produsele comercializate trebuie să fie marcate și înregistrate în registrul ambalajelor SGR;
Este interzisă vânzarea produselor fără garanția de 50 de bani după 30 iunie 2025;
Veniturile generate de SGR, inclusiv cele provenite din reciclare, trebuie folosite exclusiv pentru îmbunătățirea sistemului.
În plus, conform programului prioritar de investiții din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, administratorul SGR va fi obligat să direcționeze materialele reciclate în primul rând către piața națională și să investească în dezvoltarea infrastructurii. Potrivit autorităților, aceste măsuri vor asigura un proces de reciclare mai eficient și vor contribui la reducerea poluării cauzate de ambalajele nereciclabile.
(CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în magazinele Kaufland după ora 19:00. Puțini dintre clienți știu și beneficiază de aceste reduceri zilnice din supermarketuri)