Copiii să vină cu „mâinile în buzunar și să plece acasă la fel”. Ar putea fi acesta momentul în care ne luăm adio de la ghiozdane pentru elevii din România? Ideea, ce i-ar scuti pe cei mici de kilogramele pe care le duc zi de zi în spate, de acasă până în sălile de clasă, aparține directorului unei școli din apropierea Capitalei.
Dacă proiectul - pilot devine o realitate în toate școlile din țară, s-ar schimba un punct sensibil al educației din țara noastră.
Manuale, caiete de clasă, caiete de teme, materiale auxiliare, penar - sunt doar câteva dintre elementele ce nu pot lipsi, zi de zi, din ghiozdanului unui elev din România. Dacă le-am cântări, am descoperi că cei mici duc în spate, precum furnicile, greutăți mari, ce riscă să producă probleme la nivelul coloanei vertebrale.
Un proiect ambițios se dorește a fi aplicat într-o școală din aproapierea Capitalei, inițiativa aparținând chiar directoarei unității de învățământ: Adio, ghiozdane pentru elevii care învață acolo.
Te-ar putea interesa și: Scandal între autorități pentru închiderea școlilor! Elevii care stau la -15 grade Celsius în sălile de curs nu primesc pic de empatie din parte directorilor
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Astfel, de anul viitor, Școala Generală nr 1 din Ciolpani va fi prima școală pilot din județul Ilfov.
Mariana Banu, directorul școlii, își dorește ca elevii să vină la școală „cu mâinile în buzunar și să plece acasă la fel. Să nu mai vină cu ghiozdanele după ei. Să le asigur eu tot ce au nevoie, de la manuale, auxiliare, caiete, rechizite până la masa de prânz”.
De fapt, ideea a pornit de la dorința de a elimina temele pentru acasă, ce ajung să fie făcute, de fapt, de părinți, nu de copii.
„Este deja un fenomen ca părinții să rezolve temele copiilor. Iar aceștia nu fac decât să le transcrie pe caiete și atât. Fără să înțeleagă însă despre ce este vorba. Iar în clasă, cei care vin cu temele nefăcute le copiază de la ceilalți.
Se pregătesc, mulți dintre ei, cu 10 minute înainte de intrarea la oră. Și atunci ce rost mai au aceste teme pentru acasă? Nu îi ajută cu nimic. Este o activitate total inutilă. Atunci mi-a venit o idee: dacă nu le-am mai da teme pentru acasă și i-am determina să și le facă la școală, sub îndrumarea unui dascăl? Și după propriile lor puteri și cunoștințe”, a explicat directoarea școlii, potrivit Adevărul.
Drumul până la transformarea ideii în realitate nu este deloc simplu. Se dorește înființarea unui program special ce le va permite elevilor să mai stea câteva ore la școală, după temrinarea cursurilor, timp în care să își facă teme, să lucreze la anumite proiecte, dar să se și relaxeze.
Te-ar putea interesa și: Cursuri de trei ori pe săptămânii pentru elevii din Capitală. Un renumit liceu propune un model revoluționar de studiu