În primele ore ale zilei de 1 ianuarie 2025, furnizarea de gaz rusesc către Europa prin Ucraina a fost oprită deoarece acordul de tranzit a expirat. Cum cele două țări se află în război, o nouă înțelegere a fost imposibil de încheiat. În timp ce unele țări au găsit surse alternative de aprovizionare cu gaz, câteva state s-ar putea confrunta cu o criză energetică fără precedent.
La cinci ani de la semnarea sa, acordul privind tranzitul de gaze rusești prin conducte din Ucraina a expirat la finalul anului 2024. Astfel, în primele ore ale zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit furnizarea de gaze rusești, prin conductele sale, către Europa. Cum Kievul și Moscova se află în război de peste doi ani, un nou acord a fost imposibil de încheiat.
„Am oprit tranzitul gazului rusesc. Acesta este un eveniment istoric. Rusia își pierde piețele, va suferi pierderi financiare. Europa a luat deja decizia de a abandona gazul rusesc", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un comunicat oficial.
Închiderea rutei prin Ucraina va avea repercusiuni asupra statelor din Uniunea Europeană. În timp ce țări precum Austria și Slovacia au găsit alternative de aprovizionare cu gaz, Transnistria și Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o criză energetică majoră.
De cealaltă parte, odată cu oprirea tranzitului de gaz care ajungea în Europa prin conductele din Ucraina, Rusia pierde 5 miliarde de euro pe an. În această situație, Rusia va mai avea o singură variantă de a livra gaz în Ungaria, Turcia și Serbia, și anume prin conducta TurkStream, care trece prin Turcia până în Bulgaria. De remarcat că Moscova a transportat gaze către Europa prin Ucraina începând din anul 1991.
Compania rusească Gazprom a confirmat că exporturile de gaze prin Ucraina către Europa s-au oprit miercuri, 1 ianuarie 2024, de la ora locală 08:00 (05:00 GMT).
„Din cauza refuzului repetat și clar exprimat al părții ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsită de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025”, a transmis Gazprom într-un comunicat.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(CITEȘTE ȘI: Donald Trump este bun de plată. Amenda uriașă pe care președintele SUA trebuie să o plătească în urma unui proces pierdut)
După izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, UE a redus semnificativ importurile de gaze din Rusia, însă mai multe state membre estice depind încă în mare măsură de această rută de aprovizionare. Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat mai puțin de 10% din importurile de gaze ale UE, comparativ cu 2021, atunci când reprezenta nu mai puțin de 40%.
Pe fondul acestei situații, autoritatea de reglementare a energiei din Austria susține că nu va avea probleme de alimentare cu gaz, deoarece a diversificat sursele și are rezerve.
Sfârșitul acordului de tranzit prin Ucraina a provocat însă tensiuni serioase cu Slovacia, țară care este acum principalul punct de intrare al gazului rusesc în UE și care a câștigat taxe de tranzit a gazului către Austria, Ungaria și Italia. În acest context, premierul slovac Robert Fico a declarat recent că încheierea acordului va avea consecințe „drastice” asupra țărilor UE, dar nu și asupra Rusiei.
(VEZI ȘI: Amendă usturătoare pentru TikTok. Provocarea periculoasă lansată pe platforma chinezească a stârnit furia autorităților din această țară)