Gara legendară din România ar putea fi relocată din acest an. Locul în care milioane de tineri s-au aflat măcar o dată în viaţă ar putea fi modificat complet, anunţă consilierii municipali din acest oraş.
Proiectul de mutare a clădirii face parte din planul de investiţii imobiliare pe care dezvoltatorul Iulius îl va implementa pe un teren de 38 de ha, situat în spatele staţiei de trenuri centrale a oraşului. Pe de alte parte, iniţiatorii au explicat că această variantă este una care va permite existenţa “trenului metropolitan” în localitate.
Citeşte şi Se termină o epocă! Vaporașul de la intrarea în Constanța va dispărea. Autoritățile de la malul mării vor să scape de „fiarele vechi”
Consilierii municipali din Constanța au votat ca gara legendară să fie relocată. Proiectul vizează încheierea unui parteneriat între Primăria Constanța și Consiliul Județean care prevede mandatarea municipalității să transmită Ministerului Transporturilor propunerea de relocare a Gării Constanța. Aceasta ar urma să fie mutate pe platforma Oil Terminal, în spatele stației feroviare centrale a orașului.
Locuitorii, însă, nu sunt de acord cu această schimbare, considerând că va îngreuna mobilitatea turiştilor, dar şi a cetăţenilor oraşului. De asemenea, aceştia aduc în discuţie faptul că marile oraşe europene investesc în dezvoltarea şi modernizarea statiilor centrale deja existente, nu în construirea altora noi.
“Din cele 11 propuneri analizate, dezvoltate de echipe mixte de specialiști din toate domeniile, sunt și soluții care vizează o repoziționare a gării, însă în același areal, nicidecum în afara orașului”, au explicat reprezentanții Iulius pentru DobrogeaLive.ro.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
De asemenea, Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, a dezvăluit că relocarea gării nu va afecta clădirea în sine, căreia probabil i se va schimba rolul, iar bugetul pentru eventualele modificări vor fi suportate de Ministerul Transporturilor.
Proiectul controversat legat de gara legendară din Constanța a stârnit multe discuţii în oraş, cei de la USR fiind acuzaţi că proiectul aprobat nu are noimă. Drept urmare, partidul a dorit să transmită cetăţenilor câteva lucruri pentru a lămuri situaţia.
“În cadrul ultimei ședințe de Consiliul Local, din data de 23 decembrie, consilierii municipali USR Constanța au votat pentru protocolul încheiat între Primărie și Consiliul Județean ce facilitează colaborarea între cele două instituții pentru implementarea proiectului Trenul Metropolitan.
Este vorba despre același protocol votat în urmă cu 4 zile și în cadrul ședinței Consiliului Județean.
Votul dat de colegii noștri NU reprezintă o undă verde dată intenției Primăriei Constanța de relocare a Gării CFR în afara orașului, ci unui demers prin care proiectul Trenul Metropolitan este tot mai aproape de a deveni realitate.
Așa cum am transmis și zilele trecute, USR Constanța nu consideră oportună desființarea gării centrale și relocarea acesteia în exteriorul orașului.
Trenul Metropolitan, proiectul colegilor USR din Consiliul Județean, reprezintă unul dintre cele mai ambițioase și benefice proiecte derulate la Constanța în ultimii 20 de ani, ce va avea un impact real asupra decongestionării arterelor rutiere la nivelul municipiului. Păstrarea Gării CFR pe locul în care se află în prezent reprezintă un element cheie în eficiența funcționării Trenului Metropolitan, așa cum se întâmplă în toate orașele europene ce beneficiază de acest sistem de transport în comun”.
Citeşte şi Casa de vânătoare ce a devenit cea mai frumoasă gară din România. Povestea fabuloasă a unei clădiri ce astăzi pare o ruină