Prima zi a anului viitor ar urma să aducă o schimbare importantă pentru români. Astfel, dacă țara noastră va intra în spațiul Schengen, ne vom putea lua adio de la cărți de identitate, din 1 ianuarie 2025, pentru a călători într-o țară aleasă de foarte mulți conaționali ca destinație de vacanță.
Aderarea totală a României la spațiul Schengen va simplifica mult procesul de intrare în anumite state. Potrivit acordului semnat la Budapesta, nu vom mai avea nevoie de actul de identitate în anumite condiții.
Budapesta a devenit locul în care una dintre cele mai importante misiuni ale României din ultimii ani se conturează în realitate. Acordul semnat în capitala ungară de miniștrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei și Ungariei prevede o serie de schimbări ce îi vizează direct pe români.
Te-ar putea interesa și: Ursula von der Leyen, mesaj direct pentru România. Președinta Comisiei Europene confirmă victoria în lupta pentru aderarea în spațiul Schengen
Astfel, dacă aderarea terestră la spațiul Schengen se va realiza, de la 1 ianuarie 2025, românii vor putea să călătorească în Bulgaria fără a mai avea nevoie de cărți de identitate. Este important de precizat faptul că, timp de șase luni, controalele de frontieră vor rămâne în vigoare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Prin încheierea și implementarea acestei declarații, părțile au convenit să inițieze pașii necesari pentru adoptarea deciziei formale a Consiliului privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la granițele interne terestre cu și între Republica Bulgaria și România, până la sfârșitul acestui an”, se menționează în document.
În acord este precizată doar obligația autorităților vamale de a continua efectuarea controalelor la frontieră. Nu este însă explicat clar dacă ele îi vor viza pe toți cei care traversează granița sau vor fi efectuate aleatoriu, așa cum se întâmplă în prezent, după aderarea la Schengenul aerian.
Oficialii care au semnat acordul au stabilit ca efectuara controalelor la granițe să continue, în încercarea de a atenua posibilele schimbări ale modelelor de migrație ce ar putea apărea odată cu absența granițelor interne.
Te-ar putea interesa și: România, umilită din nou în chestiunea Schengen. Avem undă verde de la Austria, însă o altă țară UE ne pune bețe în roate