Veștile bune cu privire la situația financiară din România par a fi tot mai îndepărtate. Acesta este și cazul studenților care ar putea rămâne fără măririle promise la burse în anul 2025. Guvernul nu ar mai lua în calcul majorările pe care le-a promis în trecut celor care urmează o formă de învățământ superioară.
O veste mai puțin bună ar putea veni pentru studenții din România, având în vedere că bursele oferite acestora ar risca să fie înghețate la suma la care sunt prevăzute în anul 2024. Acest proiect de ordonanță de urgență, „ordonanța trenuleț”, arată că fondurile pentru burse și protecție sociale urmează a fi calculate în baza unui cost standard per student ce nu se intenționează a fi schimbat.
Economedia.ro a obținut documentul din care reiese faptul că măsura vine în contextul mai multor înghețări și amânări bugetare. Indicatorul cheie al alocării fondurilor pentru studenți este costul standard pentru burse și se bazează pe salariul minim brut garantat.
Astfel, se stabilește bugetul total destinat burselor, dar și suma acestora și modul lor de distribuție către studenți. În prezent, acesta este de 3.700 de lei și teoretic ar urma să crească începând cu data de 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei. Pe de altă parte, proiectul de OUG arată că acest cost standard pe student nu se raportează la creșterea salariului minim brut, el rămânând la același nivel ca cel din decembrie 2024.
Lipsa majorării va afecta în mod direct studenții, fiindu-le și mai greu decât le este în prezent să urmeze studiile. Anul acesta bursa socială a crescut cu doar 25 de lei, ajungând ca un student să primească suma de 925 de lei, majorarea fiind de mai puțin de 3%. Acest lucru arată cu studenții vor continua să primească burse care nu le vor ajunge pentru a face față actualelor prețuri din piață și costuri de trai.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Legea nr.199/2023 arată că fondurile pentru burse se alocă în funcție de numărul de studenți înscriși la învățământul la frecvență, care nu plătesc taxă de școlarizare, astfel că valoarea costului standard reprezintă 10% din salariul minim brut. În anumite domenii precum știință, tehnologie, inginerie și matematică este aplicat coeficientul de 33%. Prevederile devin astfel ineficiente dacă acest cost standard nu este ajustat.
Proiectul ordonanței „trenuleț” este în continuare în dezbatere, iar forma finală a acestuia ar putea arăta modificări semnificative. Totuși, negocierile politice greoaie fac incerte multe lucruri de ordin financiar și nu numai pentru mai mulți cetățeni ai țării.
VEZI ȘI... Cele 8 produse care dispar de la Lidl înainte de Revelion. Retailerul vine cu o specială de articole pentru petrecerea dintre ani