Trei bănci mari din România dispar anul acesta, motiv pentru care zeci de mii de clienţi trebuie să schimbe unităţile bancare în următoarele lunii. Una dintre cele mai răsunătoare evenimente din domeniul financiar de anul trecut a fost cumpărarea OTP Bank de către Banca Transilvania.
Drept urmare, românii care aveau conturi la această bancă sunt distribuiţi automat către instituţia bancară românească. Primul pas a fost făcut în februarie 2024, când BT și OTP Group au anunțat semnarea acordului de achiziție. Celelalte subsidiare cumpărate de Banca Transilvania sunt OTP Leasing România, OTP Asset Management România, OTP Factoring România, OTP Consulting România, OTP Advisors România și Fundația OTP Bank România.
"Banca Transilvania are un istoric foarte reușit atât în ceea ce privește creșterea organică, cât și achizițiile. Integrările companiilor achiziționate ne-au ajutat să ne formăm capabilități unice, să ajungem liderul pieței românești și să trasăm strategia Grupului Banca Transilvania pentru a deveni lider în toate segmentele. Pasul făcut azi este în această direcție și întărește angajamentul nostru de a susține economia românească.
Mulțumim, OTP Group, pentru încredere, iar echipei OTP Bank România, pentru ce a realizat timp de 20 de ani. BT este pregătită pentru o integrare rapidă și lină, sunt încrezător că vom face o execuție foarte bună a integrării în Grupul Banca Transilvania, în interesul clienților, angajaților și al pieței", a declarat Horia Ciorcilă, Președinte al Consiliului de Administrație Banca Transilvania.
Citeşte şi Alertă BNR pentru toți românii. Oamenii au ajuns să ceară socoteală de la Banca Națională a României
Deşi intregrarea completă a OTP în Banca Transilvania ar fi trebuit să se finalizeze la sfârșitul lui 2024, acest lucru se va întâmpla abia pe 28 februarie 2025. Deşi au fost interesate şi alte instituţii pentru achiziţie, precum EximBank, Unicredit, BCR sau Alpha Bank, BT a reuşit cumpere unitatea înfiinţată în Ungaria.
Clienţii au fost informaţi despre noutăţi, fiind anunţaţi de faptul că momentan nu se schimbă nimic pentru aceştia.
"OTP Bank România face parte din Grupul Banca Transilvania și nu mai aparține Grupului OTP. În perioada de integrare în Grupul Banca Transilvania, clienții OTP Bank România vor rămâne în continuare clienți și vor continua să colaboreze cu OTP Bank România pentru toate produsele, serviciile și operațiunile pe care le dețin.
De asemenea, până la finalizarea integrării, OTP Bank va fi o entitate distinctă de Banca Transilvania, iar clienții săi nu vor fi impactați în niciun fel de această tranzacție.
Termenii și condițiile tuturor contractelor clienților OTP Bank România rămân în vigoare și neschimbate, nefiind afectate de achiziție. Clienții vor fi anunțați oficial, în timp util, cu privire la orice eventuală schimbare.
Contractele clienților OTP Bank România vor rămâne în vigoare, cu termeni și condiții neschimbate. Orice eventuale modificări vor fi comunicate în timp util, dacă va fi cazul.
Clienții persoane fizice și companii pot folosi cardurile emise de OTP Bank România pentru ridicarea de numerar și verificarea soldului la ATM-urile Băncii Transilvania, în aceleași condiții de cost. Astfel, la rețeaua de bancomate OTP Bank se adaugă cele peste 1900 de ATM-uri din peste 350 localități", au anunţat cei de la OTP.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pe lista celor trei bănci mari care dispar se află şi Alpha Bank România, instituţia bancară fiind cumpărată de către UniCredit Bank. Această fuziune o aduce pe cea din urmă pe locul al treilea pe piaţa românească cu o cotă combinată de aproximativ 12% din punct de vedere al activelor.
Este important de precizat că momentan, modificarea de acționariat nu va aduce schimbări pentru clienții săi, care vor continua să fie deserviți ca și până acum, atât prin intermediul canalelor electronice, cât și în sediile fizice. Odată cu înaintarea procesului de integrare, romanii vor fi anunţaţi de modificările ce vor surveni.
Lista continuă cu First Bank, unitatea dispărând din România după fuzionarea cu Intesa Sanpaolo, care urmează să se încheie în vara lui 2025.
Citeşte şi Rata de sărăcie a României este cea mai mare din UE. Banca Mondială a anunțat că țara noastră nu se ridică la nivelul celorlalte state din uniune