România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești, unul dintre mamuții industriali care au contribuit la precaritatea economiei naționale după Revoluție.
Statul este bun de plată, în urma deciziei unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington. Astfel, statul trebuie să-i plătească fostului proprietar al rafinăriei RAFO Onești suma totală de aproape 85 milioane euro, reprezentând despăgubiri și costuri arbitrale, la care se adaugă dobânzi, a transmis Ministerul Finanțelor pentru Profit.ro.
Este vorba de grupul austriac Petrochemical Holding GmbH, controlat și condus de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. Acesta a deținut până în 2016 un procent de 96,5% din capitalul RAFO SA, aflată în faliment. Este fosta operatoare a rafinăriei din Onești, oprită în 2008. De menționat că grupul condus de Goldvoski ceruse o sumă mult mai mare, respectiv peste 837 milioane euro.
Motivarea instanței arată că ″România a încălcat Tratatul Cartei Energiei, reținând că, prin deciziile ANAF din 21 decembrie 2015 și din 4 ianuarie 2016, de instituire a unui sechestru asupra bunurilor societății RAFO, i s-a refuzat reclamantului dreptul la un tratament corect și echitabil stabilit prin acest tratat și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/1997″.
În consecință, Tribunalul arbitral de pe lângă Banca Mondială a obligat România la plata a aproape 85 milioane euro. OUG nr. 92/1997 reglementează formele de protecție juridică de care se bucură investițiile străine în România,precum și facilitățile de stat la care au dreptul.
CITEȘTE ȘI: Angajații Petrom dau o lovitură fatală statului. Datoriile halucinante pot băga România în faliment. Suma colosală reclamată de Petrom
Potrivit Ministerului Finanțelor, valoarea despăgubirilor solicitate de reclamant a fost de aproximativ 887,5 milioane USD (echivalentul a 837,2 milioane euro). Sunt echivalente daunelor materiale corespunzătoare valorii actualizate nete a planului de modernizare a rafinăriei, pe care statul român susține că nu a putut să-l realizeze.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Petrochemical Holding a inițiat arbitrajul împotriva României în anul 2019. La solicitarea președintelui Traian Băsescu, premierul de atunci, Emil Boc, a anunțat adoptarea unui memorandum privind acordarea unei garanții de stat de 330 milioane euro pentru RAFO.
RAFO Onești a intrat în faliment în 2019, la solicitarea ANAF. Fiscul a acuzat că societatea nu și-ar fi respectat planul de reorganizare, acumulând noi datorii către creditori pe parcursul procedurii de insolvență. Ulterior, în 2020, platforma industrială a rafinăriei a fost cumpărată de Roserv Oil.
CITEȘTE ȘI: Legendara RAFO Onești a înviat! Platforma faimoasă din județul Bacău începe să primească primele impulsuri de la noii proprietari