În cursul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, un tribunal din Germania a decis că utilizatorii rețelei de socializare Facebook ale căror date au fost obținute ilegal în 2018 și 2019 au dreptul să primească despăgubiri. Decizia a fost luată în contextul în care mii de germani solicită despăgubiri din partea colosului american după ce persoane necunoscute au reușit să le acceseze conturile de utilizatori ghicind numerele de telefon.
Vești excelente pentru utilizatorii rețelei sociale Facebook, ale căror date au fost obținute în mod ilegal în 2018 și 2019. Un tribunal german a decis că aceștia pot cere să fie despăgubiți. Mai exact, Curtea Federală de Justiție (BGH) a hotărât că pierderea controlului asupra datelor online personale reprezintă un motiv pentru a fi despăgubit, fără a fi necesare dovezi care să dovedească faptul că ai suferit pierderi financiare concrete.
În contextul unei protecții insuficiente a datelor personale, mii de utilizatori germani ai Facebook solicită despăgubiri de la grupul Meta, care deține rețeaua de socializare. În anul 2021, o încălcare a securității datelor personale cu privire la informațiile colectate prin intermediul opțiunii Facebook friend search, a provocat nemulțumirea utilizatorilor din Germania. Totuși, cererile formulate de aceștia au fost, în principiu, respinse de un tribunal inferior din Koln, urmând a fi reexaminate.
(NU RATA: Amenințare majoră pentru colosul Apple. Sancțiuni de miliarde de euro pregătite de autoritățile din Marea Britanie)
Utilizatorii nemulțumiți care s-au adresat tribunalului au solicitat despăgubiri de câte 1.000 de euro, însă Curtea Federală de Justiție (BGH) a anunțat că 100 de euro ar fi suficienți, mai ales în absența unor probe concrete care să dovedească pierderile financiare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit Curții Federale de Justiție (BGH), tribunalul inferior trebuie să stabilească dacă termenii de utilizare Facebook au fost transparenți și pe înțelesul tuturor și dacă utilizatorii și-au dat consimțământul în mod voluntar în ceea ce privește utilizarea datelor personale.
În urmă cu ceva timp, compania Meta a refuzat să plătească despăgubiri, principalul său argument fiind faptul că persoanele afectate nu au putut dovedi daune concrete.
„Reclamații similare au fost respinse deja de 6.000 de ori de către instanțele germane, iar un număr mare de judecători care au hotărât că nu există pretenții de răspundere sau daune. Sistemele Facebook nu au fost hackuite în acest incident și nu a avut loc nicio breșă de securitate”, a transmis un purtător de cuvânt al Meta.
Aproape șase milioane de oameni din Germania au fost afectați de această scurgere de date.
(CITEȘTE ȘI: Marile publicații europene au început războiul cu Elon Musk. Acuzații grave la adresa celui mai bogat om din lume)