Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce este bine să faceți, astăzi, când sărbătorim Botezul Domnului - Vasluianul

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce este bine să faceți, astăzi, când sărbătorim Botezul Domnului - Vasluianul
📅 2025-01-08

Sărbătoarea de Bobotează reprezintă înnoirea sufletească și sfințirea apelor. Creștinii sunt îndemnați să își deschidă inimile, rugăciunile devenind punți între cer și pământ. Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată anual în România pe 6 ianuarie. Praznicul mai este denumit și „Arătarea Domnului” sau „Epifania”, deoarece evenimentul amintește de botezul lui Iisus Hristos în apele râului Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea de Bobotează reprezintă înnoirea sufletească și sfințirea apelor. Astfel, creștinii sunt îndemnați să își deschidă inimile, rugăciunile devenind punți între cer și pământ. Acestea aduc pace, curățire și binecuvântare. Prin ele, oamenii cer ocrotirea Domnului, dar și luminarea sufletelor și întărirea credinței. Rostește aceste rugăciuni speciale, izvorâte din tradiția ortodoxă, pentru a aduce sfințenia sărbătorii în viața și casa ta.

Simbolurile zilei sfinte de Bobotează sunt apa, crucea și lumina. De Bobotează, într-o zi atât de importantă pentru credincioși, apa este sfințită în biserică și o cruce este scufundată în apa pură, în amintirea botezului și jertfei lui Iisus. După botezul Mântuitorului se spune că s-au deschis cerurile și Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: „Acesta este Fiul cel iubit, întru care Am binevoit”.

În Biblie, Sfântul Ioan Botezătorul este considerat de creștini drept „întâintemergătorul lui Hristos”, care ar fi propăvăduit venirea Lui, îndemnând iudeii la pocăință. Evanghelia relatează că și Iisus a venit din Galileea, pentru a fi botezat de Ioan, care, văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spăla păcatul lumii”.

Conform acestei relatări, ieșind din apa Iordanului, Iisus ar fi spus „cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el. Și glas din ceruri zicând : acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit” (Matei, 3: 16-17).

Obiceiuri și tradiții de Bobotează

Ziua de 6 ianuarie este profund înrădăcinată în cultura și tradiția românească, iar oamenii o celebrează printr-o serie de tradiții și obiceiuri, simboluri care aduc în prim plan valorile și puterea credinței. De Bobotează, în biserică, se sfințesc apele Ziua de Epifanie este o sărbătoare cu o încărcătură simbolică puternică, ce își are rădăcinile în tradițiile străvechi.

În Ajunul zilei de Bobotează, în biserică sunt oficializate slujbe speciale și, cu puterea Duhului Sfânt, se sfințește apa, pentru a aminti de botezul lui Iisus. Credincioșii iau acasă, în diferite recipiente, Agheasma Mare și o consumă (o pot bea) în timpul anului, sau o folosesc pentru diferite obiceiuri. Agheasma Mare se săvârşeşte numai de Bobotează, spre deosebire de Agheasma Mică, care se obţine prin sfinţirea în biserică a apei, în prima zi a fiecărei luni, dar şi în case, la sfeştanie.

Totodată, Agheasma Mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, altfel este necesară aprobarea preotului duhovnic spre a fi folosită. De asemenea, unul dintre obiceiurile răspândite în ziua de Bobotează este stropirea locuinței cu apă sfințită. Ritualul simbolizează purificarea și protejarea casei de cele rele.

Potrivit tradițiilor, se spune că apa sfințită are puteri vindecătoare și de protecție. De Bobotează se scufundă crucea Un alt obicei recunoscut în ziua de Bobotează este scufundarea Crucii, ritual care comemorează botezul lui Hristos în râul Iordan.

Pentru asta, un preot aruncă în apa unui râu o cruce și mai multe persoane se întrec să o recupereze. Se spune că, cel care găsește crucea, va avea parte de noroc și sănătate anul care tocmai a început.

De Botezul Domnului se organizează mese în familie În ziua de Bobotează, potrivit tradițiilor, se pregătesc mese în familie, asemenea celor din zilele de Crăciun. Însă, pentru că este o sărbătoare nouă, obiceiul este acela de a așeza 12 feluri de mâncare pe masă. Dintre preparatele zilei nu trebuie să lipsească: bob fiert, colivă, fiertură de prune, borș de pește, sarmaele, pește prăjit, plăcinte umplute cu varză acră sau mac.

Toate produsele ar fi bine să fie de post, deoarece, în această zi, multe persoane obișnuiesc să țină post. Preotul vine acasă și cinstește bucatele și ulterior acestea pot fi consumate. De asemenea, un alt obicei este ca, din preparatele gătite, să mănânce și animalele din gospodările. În felul acesta vor fi protejate de boli.

Ce este bine să faceți de Bobotează

Pe lângă obiceiurile sărbătorii, astăzi sunt cunoscute și o serie de superstiții. În popor, oamenii obișnuiesc să le respecte pentru a se proteja de rele tot anul. Una dintre superstițiile zilei este aceea de a ține post.

Nu se mănâncă alimente de dulce astăzi până la slujba de sfințire a apei. Acest obicei are rolul a curăța și purifica atât corpul, cât și sufletul înainte de a primi binecuvântarea preotului. În această zi, nu se lucrează și nu se fac alte treburi grele în gospodărie.

Nu sunt recomandate nici activități precum spălatul rufelor sau curățenie. Potrivit superstițiilor, se spune că în această zi nu este bine să dai bani împrumut. Se spune că cine împrumută astăzi, va avea parte de sărăcie tot anul. Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri vasluianul

A murit un fost primar de comună, iubit și respectat de oameni! Dumnezeu să-l ierte!

”Azi, după o suferință grea, a încetat din viață Anton Adrian, a lucrat la oxidare.Fost și primar la Vulturesti”. Este mesajul trist, postat pe pagina de Facebook a foștilor angajați de la Hitrom Vaslui, marți seara. Costică Adrian Anton, fostul primar al comunei Vulturești, demis de ANI, după ce...

Radare fixe pe autostrăzi și drumuri naționale, amenda vă vine acasă! Două radare și în județul Vaslui

Poliția Rutieră a demarat un proiect de amploare pentru sporirea siguranței rutiere, instalând radare fixe dotate cu camere de filmare pe zeci de drumuri din România. Noile dispozitive vor funcționa permanent și vor sancționa automat șoferii care depășesc limitele legale de viteză, aceștia urmând...

La Mulți Ani, tuturor celor care astăzi își serbează ziua, de Sf. Ion!

Pe 7 ianuarie, în calendarul ortodox 2025 este Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. Este ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. Tot pe 7 ianuarie, este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi 2025. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13...

Un jandarm a găsit o borsetă cu 6.500 lei, în parcarea unui magazin din Bârlad

Plt. adj. șef Radu Grădinaru, de la IJJ Vaslui, a dat dovadă de un gest remarcabil, înapoind o borsetă cu mii de lei unei persoane care o uitase într-un centru comercial din Bârlad. Jandarmul se afla la cumpărături la un centru comercial din oraș, moment în care a zărit o borsetă uitată într-un c...

Incendiu într-un bloc din zona Gării, la Vaslui. Zeci de locatari evacuați (VIDEO)

Pompierii militari au intervenit, luni seara, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD și o autospecială multifuncțională, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit într-o locuință din municipiul Vaslui, în blocul nr. 362, de pe strada Feroviari. La sosirea echipajelo...

Un actor de origine română a câștigat Globul de Aur

Actorul româno-american Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal, cu interpretarea sa din filmul „A Different Man”. Astfel, el devine primul actor de origine română care obține acest premiu prestigios. În discursul său de acceptare, Sebastian Stan a sublin...

Incendiu la Chițcani, Costești, salvatorii intervin

Mai multe echipaje de pompieri sunt la Chițcani, in comuna Costești, acolo unde s-a produs un incendiu care, probabil, pune in pericol mai multe case. Se pare că în anunțul de la 112 s-a menționat posibilitatea extinderii incendiului și la alte locuințe, de aceea au fost trimise două mașini de st...

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce este bine să faceți, astăzi, când sărbătorim Botezul Domnului

Sărbătoarea de Bobotează reprezintă înnoirea sufletească și sfințirea apelor. Creștinii sunt îndemnați să își deschidă inimile, rugăciunile devenind punți între cer și pământ. Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată anual în România pe 6 ia...

Ninsori și vânt, în zona Moldovei, săptămâna viitoare. Iată zonele cu cod galben

Alertă meteo în intervalul 5 ianuarie, ora 20 – 7 ianuarie, ora 10. În această perioadă, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de ...

Jandarmii vasluieni vor asigura ordinea și siguranța publică, de Bobotează

Ca în fiecare an, în ziua de 6 ianuarie, în județul Vaslui, vor avea loc mai multe manifestări religioase dedicate sărbătorii Botezului Domnului Iisus Hristos (Bobotează). Cu acest prilej, Jandarmeria Vaslui va asigura măsurile de ordine și siguranță publică pe timpul desfășurării acestor manifes...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.