Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui reamintește câteva dintre măsurile de protecție a lucrătorilor prevăzute de legislația în vigoare și care trebuie respectate de către angajatori în această perioadă în care sunt prognozate de către Administrația Națională de Meteorologie temperaturi scăzute extreme care vor afecta și regiunea noastră.
În sensul „Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă”, prin temperaturi scăzute extreme, se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc -20°C sau corelate cu condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
- În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător; - c) asigurarea echipamentului individual de protecție.
- Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:
a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi scăzute;
b) asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
c) trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme scăzute. - Angajatorii vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz și următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
Pentru a evita pericolele iminente, I.T.M. Vaslui recomandă tuturor angajatorilor să-şi organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajaţi, fără a pierde din vedere faptul că neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă în perioada cu temperaturi scăzute extreme constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea prevederilor art. 8 din O.U.G. nr. 99 din 29 iunie 2000, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.
În perioada următoare inspectorii de muncă vor demara acţiuni de control la firmele care desfăşoară activităţi în aer liber.