Drama unui tânăr de 20 de ani, din comuna Pușcași, o localitate din apropierea Vasluiului, care s-a sinucis după o noapte în care a cheltuit toți banii la cazinou, îi face pe vasluieni să se întrebe ce este de făcut și cum poate fi opri acest flagel, al dependenței de jocuri de noroc. Antreprenorul vasluian Ionel Sandu, candidatul AUR la Camera Deputaților, poziția 2, spune că, în cazul în care va ajunge în Parlament va cere, tare și răspicat, o nouă legislație privind sălile de jocuri de noroc.
Municipiul Vaslui a ajuns, spune dl. Sandu, ”Las Vegas-ul României, cu zeci și zeci de cazinouri și săli de jocuri, la tot pasul”, unde vasluienii cheltuie și ultimul leu, în speranța unui câștig care nu vine.
Anul viitor, se știe, orașul va fi Capitala Tineretului din România. Ionel Sandu spune că reședința județului Vaslui are săli de cinema năpădite de buruieni, iar tineretul este aproape forțat să-și consume energia în aceste săli de jocuri.
”Ce vom prezenta României, în anul în care Vasluiul este capitala tineretului? Săli de jocuri? Cele două foste cinematografe sunt în bălării, oricât de mult s-au lăudat conducătorii orașului, că le vor redeschide. Să le modernizeze, să le predea tinerilor, să fie aici spectacole de teatru, muzică, expoziții de pictură, cenacluri literare. Ori, dacă orașul nu le oferă nicio speranță, vor merge în sălile de jocuri”, spune dl. Sandu.
Ca viitor parlamentar AUR al județului Vaslui, Ionel Sandu se va bate pentru un proiect care va limita complet accesul la cazinouri a tineretului, în mod special.
”Nu se mai poate așa! Municipiul Vaslui, un oraș cu mari probleme economice, are 30, 40 sau mai multe săli de jocuri. La o populație de 60-65 de mii de locuitori! Cred că unii de la București au impresia că noi avem 150.000 de locuitori, dar uită că avem 100.000 de cetățeni moldoveni, aici.
Este inadmisibil să permiți, tu, statul român, un număr atât de mare de săli de jocuri, într-o zonă cu multă sărăcie, cum este județul Vaslui, și într-un oraș cu un număr mic de locuitori, cum este municipiul Vaslui.
Disperați de sărăcie, în speranța unui câștig peste noapte, tinerii intră în sălile de jocuri. Și, iată, se produc drame care produc multă suferință, în familii, în comunități.
Ca viitor deputat AUR de Vaslui, voi propune ca, așa cum numărul de taxiuri este dimensionat funcție de populația unui oraș, să fie dimensionate și numărul de săli de jocuri.
Dacă, luând în calcul numărul de taxiuri actual, stabilit prin lege, unde avem 3-4 taxiuri la 1.000 de locuitori, tot așa să avem un număr maxim de săli de jocuri, 3-4 la 10.000 de locuitori. Atunci, Vasluiul ar avea 12-14 săli de jocuri, nu 40, cum este acum.
Mai este ceva, care chiar a ajuns să împovăreze orașul. Niciun producător, nicio firmă care vrea să vândă ceva nu mai are loc pe piață, din cauza chiriilor exagerate, pentru că proprietarii de spații preferă să facă acte de închiriere cu cazinouri, care scot profituri uriașe și acceptă chirii imense, decât să închirieze unei firme la început de drum, care nu are în spate milioanele de euro ale sălilor de jocuri”, spune viitorul parlamentar AUR.
CMF: 11240014