Este o tradiție, dusă din generație în generație, ca la fiecare final de an locuitorii din comuna Cozmești să fie urați, în ultima zi, de cete întregi de colindători.
Tradiția spune că, inițial, erau două capre, una de la Bălești și una de la Loturi, care se întâlneau undeva la intrarea în satul Bălești, acolo unde se înfruntau cu ciomege și ghioage. După ce se băteau bine, caprele se împăcau și plecau la urat prin sat.
Am fost msrtori, la finele anului 2024, la un obicei vechi de sute de ani, capra de la Bălești. Urători îmbrăcați în moșnegi sau capre, fanfară, tot felul de colindători – un spectacol plin de muzică și culoare, în curtea fostului morar din Bălești, dl. Ionel Tănase, așa cum știu toți băleștenii, un om de toată isprava trecut în neființă în urmă cu câțiva ani.
Aici, an de an s-au întâlnit caprele, de la Bălești și de la Loturi, aici se întâlnesc și astăzi, bine primite de Irina și Robert Catană, urmașii dlui Tănase.
Tradițiile au rămas și vor continua aici, pentru că localnicii nu vor să-și piardă identitatea și se mândresc cu obiceiurile lor.