Creierul uman nu reactioneaza foarte bine la frig si asta o spun neurochirurgii ieseni care au observat in detaliu fenomenul. Tocmai de aceea trebuie mentinuta o temperatura constanta la nivelul capului pentru a nu ne pune sanatatea in pericol. De saptamana viitoare, vremea se raceste din nou.
Frigul de afară ne dă bătai de cap pe perioada sezonului rece. Chiar daca temperaturile nu au fost extrem de scazute in aceasta iarna, meteorologii anunta de saptamana viitoare sosirea unui nou val de frig. Orice fluctuatie a vremii are un impact major asupra organismului. Medicul Lucian Eva a explicat in detaliu ce procese se intampla la nivelul creierului atunci cand ne expunem la temperaturi scazute.
Lucian Eva, Director Spitalul de Neurochirurgie Iasi: “Creierul reactioneaza foarte bine la temperaturi cuprinse intre 19 si 22 de grade, cand se pare ca retelele neuronale sunt la maxim de capacitate cresterea temepraturii modifica metabolismul celular si atunci creierul nu mai functioneaza in parametrii optimi. De asemenea, expunerea la variatiile mari de temperatura cum ar fi trecerea de la 22 de grade la exterior la -10 grade sau minus bineinteles ca nu sunt benefice pentru corp si este recomandat sa fie optimizata astfel incat temperatura sa fie constanta, apropiata de temperatura organismului, in jur de 37 de grade“.
Racelile sunt doar o consecinta a expunerii la temperaturi scazute. Tocmai de aceea persoanele care desfasoara activitati in exterior trebuie sa poarte imbracaminte lejera, care sa mentina o temperatura constanta.
Lucian Eva, Director Spitalul de Neurochirurgie Iasi: “Expunerea la curenti de aer rece a extremitatii cefalice si aici vorbim de cavitatile aeriene: nas, gura sau urechi poate sa duca la modificari ale mucoasei care tapeteaza aceste cavitati si secundar sa apara inflamatii, raceli sau otite, larigaringite care nu sunt benefice pentru corp si nici pentru creier. O oxigenare buna a creierului presupune ca aceste cavitati sa fie functionale si nu modificate inflamator datorita prezentei unor inflamatii”.
Reglarea temperaturii o face tot corpul uman, motiv pentru care regiunea capului trebuie acoperita pe perioada sezonului rece.