Piata imobiliara din Romania va continua scumpirile si in acest an dupa ce Guvernul a eliminat facilitatile fiscale de pe piata constructiilor. Cel mai probabil, sectorul va incetini iar preturile vor continua piata ascendenta din ultimii ani. La nivel national, in 2024, pretul locuintelor a crescut in medie cu 10 la suta, incadrandu-se in trendul ultimilor 5 ani.
Daca in anii 2007-2015, am asistat la un apetit al dezvoltatorilor pentru contructii in zonele metropolitane, cel putin, in ultimii 10 ani, din lipsa terenurilor, acestia s-au orientat spre constructia de blocurile in zonele rurale, apropiate oraselor mari.
Si astfel, comune precum Floresti (jud. Cluj) sau Miroslava (jud. Iasi) au devenit mici orasele, in coasta municipiilor resedinta de judet. Din cauza cererii ridicate, s-a ajuns in situatia ca un apartament cu 3 camere din Floresti sa se vanda cu 350.000 de euro, de 3 ori mai scump decat in comuna ieseana Miroslava. In Valea Adanca, spre exemplu, se vand apartamente cu 130.000 – 140.000 de euro, in functie de suprafata si zona. Si in Ciurea, preturile au trecut de 100.000 de euro.
Un motiv de ingrijorare pentru piata imobiliara este numarul redus de autorizații de construire, care nu raspunde cererii din piata.
“Piața rezidențială riscă să dea semne de supraîncălzire. Totuși, în contextul în care vom avea stabilitate economică, ne așteptăm ca prețurile să continue să crească în 2025, deși nu sunt excluse corecții la unele segmente. În orice caz, pentru a putea fi sustenabilă, creșterea ar trebui să se rezume la o singură cifră”, a spus Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro