Romania va avea pana la viitoarele alegeri o alta organizare administrativa teritoriala potrivit unui plan al partidelor de guvernamant. Momentan, tara functioneaza cu 3181 administratii locale si 41 judete plus municipiul Bucuresti.
Planurile de viitor sunt ca tara sa fie impartita pe regiuni, localitatile cu putini locuitori sa fie comasate, la fel ca si Consiliile Judetene. Astfel, se doreste un stat mai suplu si cheltuieli mai mici. In prezent, Romania functioneaza dupa o organiare din anii 60’ de pe vremea lui Ceausescu.
Despre o reforma administrative teritoriala se discuta din anul 2001 iar Parlamentul a respins in ultimii ani mai multe propuneri pentru reorganizarea tarii. Cum in Romania, majoritatea primariilor functioneaza in pierdere, partidelor de la guvernare spera sa opreasca risipa sis a limiteze cheltuielile prin aceasta reforma teritoriala.
Marcel Ciolacu – Premier Guvernul României: “Parerea mea, ca sa aiba aplicare, la viitoarele alegeri. Eu mi-am facut un grup de lucru in interiorul partidului, parerea mea este ca si colegii mei vor face acelasi lucru. Este o reforma structurala. Ea trebuie discutata, trebuie prezentata, trecuta prin Parlament si facuta nu pe coltul mesei, pompieristic sau electoral. Romania are nevoie de o reforma administrative teritoriala cum are nevoie si de o reforma bugetara“.
Si USR a avut un astfel de proiect iar din perspectiva dezvoltarii, un astfel de proiect demosntra ca este mai eficient daca s-ar realiza o structurare a tarii intr-un numar mai redus de macroregiuni de dezvoltare, formate prin agregarea judetelor care au caracteristici comune si potential de dezvoltare regionala. Cei de la USR propuneau desfiintarea actualelor judete si formarea a 8 regiuni la nivel national.
Lucian Romașcanu – Purt. Cuv. PSD: “Cu certitudine exista nevoia de consolidare a unor comunitati locale de a consolida serviciile publice si serviciile statului din comunitatile respective. Sunt foarte multe lucruri care intra aici, inclusiv partea de educatie, invatamant, infrastructura si asa mai departe. Nu exista principiul desfiintarii, exista principiul comasarii. Este important ca ne asumam acest proiect de lege atat de asteptat“.
Comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din județul Hunedoara cu numai 88 de locuitori, conform datelor relevate de Recensământul populației din 2022. Alte comune înregistrează doar câteva sute de locuitori.