Întreruperile de curent vor continua sâmbătă în regiunea separatistă Transnistria, care a rămas fără aprovizionare cu gaze rusești, în urma deciziei Ucrainei de a nu prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești.
Fluxurile de gaz rusesc prin Ucraina către Europa Centrală și de Est au fost oprite chiar de Anul Nou, după expirarea unui acord de tranzit între țările în conflict, iar Kievul a respins să mai facă afaceri cu Moscova.
Oficialii transnistreni au declarat că primele întreruperi de curent s-au produs vineri seara. Regiunea preponderent vorbitoare de limbă rusă, care se află de-a lungul graniței Moldova-Ucraina și care s-a despărțit de Moldova în anii 1990, primea gaz rusesc prin Ucraina și îl folosea pentru a produce energie electrică. Canalul oficial de știri Telegram al guvernului transnistrean a declarat că sursele de energie vor fi întrerupte timp de trei ore între orele 14:00 și 17:00 în multe raioane.
Autoproclamatul președinte al enclavei, Vadim Krasnoselsky, a spus mai devreme că întreruperea curentului este inevitabila. El a precizat că regiunea are rezerve de gaz pentru a acoperi 10 zile de utilizare limitată în nord și de două ori mai mult în sud.
El nu a spus dacă există planuri de a-și procura provizii după aceea. Sâmbătă, Krasnoselsky a declarat pe Telegram că întreruperea curentă ar putea fi prelungită la patru ore duminică. Rusia neagă folosirea gazului ca armă pentru a constrânge Moldova și dă vina pe Kiev că a refuzat să reînnoiască acordul de tranzit al gazelor.
Moldova însăși primește aproximativ 60% din necesarul de gaze din România și produce restul. Dar tăierile de energie din Transnistria reprezintă o problemă pentru Moldova, în special pentru că enclava găzduiește o centrală electrică care furnizează cea mai mare parte a energiei pentru zonele controlate de guvern ale Moldovei la un preț fix și scăzut.
Premierul Dorin Recean a declarat vineri că, țara sa se confruntă cu o criză de securitate după impunerea de către Transnistria a întreruperilor de curent, dar a mai spus că guvernul de la Chișinău a pregătit aranjamente alternative, cu un amestec de producție internă și importuri de energie electrică din România.