În urma întreruperii livrărilor de energie electrică din Republica separatistă Transnistria, Republica Moldova poate acoperi doar jumătate din nevoile sale în interiorul granițelor sale, restul este cumpărat din străinătate, în mare parte din România, a informat, marți, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Aceasta a făcut apel la locuitorii țării să fie cumpătați pentru a preveni întreruperile majore de curent și creșterea prețurilor la energie, întrucât energia electrică importată din România costă de peste două ori mai mult decât cea produsă de centrala de pe malul Nistrului.
Livrările de gaze către Moldova au fost întrerupte la 1 ianuarie, după ce conducerea de la Kiev nu a mai permis tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, iar Chișinăul a refuzat să-și stingă datoria în litigiul față de Gazprom. Gigantul rus cere plata a șapte sute nouă milioane de dolari de la guvernul pro-european de la Chișinău, care susține că valoarea datoriei rămase este de doar aproximativ nouă milioane de dolari.
Autoritățile locale au declarat stare de urgență. Centrala de stat moldovenească, situată pe malul stâng al râului Nistru, într-o zonă îndepărtată, a fost trecută de la gaze la cărbune, dar rezervele sale sunt suficiente doar până la sfârșitul lunii ianuarie, cel mult până la jumătatea lunii februarie. Pentru a economisi bani, s-a oprit alimentarea cu gaz a consumatorilor și centrala termică, se suspendă alimentarea cu apă caldă a clădirilor de locuit, iar electricitatea este furnizată prin rotație.